Kategórie
Humanistická pomoc

Kvapka krvi na MIRRI SR

Životodarná tekutina od 32 darcov bude môcť zachrániť až 96 ľudských životov.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v spolupráci s Národnou transfúznou službou zorganizovalo po prvý raz v sídle rezortu, budove Tower 115, pre svojich zamestnancov Kvapku krvi. Celkovo 32 ľudí dnes darovalo 16 litrov tejto životodarnej tekutiny, ktorá bude môcť zachrániť až 96 životov. Každá kvapka sa počíta.

„Každý, kto je zdravý, by mal darovať krv. Nič krajšie a prospešnejšie ako pomáhať zachraňovať životy, nejestvuje. Veľmi ma teší, že sme na našom ministerstve zorganizovali túto iniciatívu a zapojilo sa do nej 32 darcov, ktorým záchrana ľudských životov nie je ľahostajná,“ uviedol minister Richard Raši, ktorý je sám aktívnym darcom, držiteľom bronzovej Janského plakety a naposledy daroval krv v lete, takže sa dnešnej akcie nemohol zúčastniť.

Minister Raši, občianskym povolaním lekár – úrazový chirurg, vníma darovanie krvi ako najušľachtilejší čin človeka, lebo vtedy dáva niečo zo seba. Pripomína, že darcovia denne zachraňujú množstvo životov a vzácne je každé jedno takéto rozhodnutie. S darovaním krvi začal Richard Raši pomerne neskoro. Dôvodom bola práve jeho lekárska prax.

„Počas operácií sa stáva, že sa chirurg pichne, urobí si malú ranku, no a po kontakte s krvou iného by mal byť človek z darovania krvi na istý čas vyradený,“ vysvetlil.

Situácia so zásobami krvi sa mení. Podľa štatistiky Národnej transfúznej služby (NTS) sa na Slovensku denne podá okolo 550 transfúzií červených krviniek. Tie môžu skladovať len 42 dní, preto je dôležité chodiť darovať krv pravidelne. V súčasnosti je najväčší dopyt po skupine B−, ktorej zásoby sú hraničné. To znamená, že NTS eviduje pokles zásob krvných prípravkov, no nemocničné zariadenia zásobuje bez obmedzení. Pri ďalšom poklese však môže byť plynulé zásobovanie nemocníc ohrozené.

„Nájdite si v nasledujúcich dvoch týždňoch čas na darovanie krvi,“ vyzýva NTS na svojej stránke.

Jeden odber krvi môže zachrániť až tri ľudské životy. Nezištné darovanie krvi má veľký dopad nielen na životy tých, ktorí ju potrebujú, ale aj na ich rodiny a priateľov. Krv je potrebná denne – potrebujú ju ženy s komplikáciami počas tehotenstva a pri ťažkých pôrodoch, deti s ťažkou anémiou, obete nehôd, pacienti po chirurgických zákrokoch či onkologickí pacienti.

Darovať krv môžu v zásade všetci zdraví ľudia vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí vážia viac ako 50 kg. Pravidelní darcovia môžu darovať krv až do veku 65 rokov, ak sú v dobrom zdravotnom stave.


Autor: MIRRI SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *