Kategórie
Tlačové správy

Konsolidácia vlády ide na úkor občanov

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) ku kon­so­li­dá­cii.

Namiesto toho, aby vláda znižovala náklady na fungovanie štátu, pripravuje nové dane, ktoré vo finále zaplatia ľudia. Takýto postup vlády označil poslanec SaS Marián Viskupič za naj­horší možný spôsob kon­so­li­dá­cie ve­rej­ných fi­nan­cií.

„Návrh znížiť DPH na potraviny je len polovica pravdy a po A príde aj B. To B je, že vláda zvýši daň na iné produkty. Vo finále zvýšenie daní zoberie ľuďom oveľa viac peňazí ako to, že na pár základných potravín znížia daň. Vláda musí priznať, že tento typ konsolidácie zaplatia len a len ľudia,“ povedal na tlačovej besede poslanec strany Sloboda a Solidarita Marián Viskupič.

„Nevidíme ani jedno riešenie, kde by vláda šetrila na sebe,“ dodal.

Vláda pripravuje aj daň z finančných tokov. Mala by sa týkať podnikov a živnostníkov. Republiková únia zamestnávateľov už upozornila, že takéto opatrenie bude mať za následok zvýšenie inflácie.

„Treba jasne povedať, že zavedením transakčnej dane, sa firmám zdvihnú náklady. Podobne ako platia nájomné, mzdy či energie. Novú daň prenesú do cien svojej produkcie. V praxi to znamená, že produkt či služba zdražie a vo finále zaplatí bežný občan viac. Hovorí sa, že v prvom kroku to cenové prenesenie býva zhruba 80 %. Čiže ak transakčná daň v prvom roku vynesie 500 miliónov eur, tak 80 % z toho zaplatia ľudia. Je to ten najhorší spôsob konsolidácie,“ opísal Viskupič.

„Takúto daň nemajú firmy v okolitých krajinách, to znamená, že slo­ven­ské firmy budú menej kon­ku­ren­cie­schop­né. Budú mať vyššie náklady ako poľské firmy. Vieme si predstaviť, čo to znamená. Opäť budeme mať viac poľských ako slovenských potravín. Viacero produktov v zahraničí bude lacnejších, ako u nás. Opäť bude vyššia nákupná turistika. Vláda pripravuje veľmi škodlivé nápady,“ doplnil Marián Viskupič.

„Na záver spomeniem aj daň zo sladených nápojov, ktorá je už verejným a známym konsolidačným opatrením. Málokto vie, že pribudol pozmeňujúci návrh. Ten rozširuje kategóriu tovarov, na ktoré bude platiť táto daň. Ide napríklad o balenú ľadovú kávu, balený kávový nápoj s obsahom rastlinnej náhrady mlieka, balený cereálny kávovinový nápoj. Ale ide aj o kávové nápoje s obsahom pridaného cukru alebo sladidla na báze prášku alebo kapsuly,“ upozornil poslanec Viskupič.

Vláda Roberta Fica podľa neho nerobí nič iné, iba pripravuje návrhy, ako vytiahnuť peniaze od ľudí.

„Vláda doteraz neurobila nič pre ľudí. Potrebuje zvyšovať dane ľuďom, lebo na sebe šetriť nedokáže. Od začiatku pracuje len pre seba: zvýšila si platy, zabezpečila svojim ľuďom beztrestnosť, Robertovi Ficovi rentu, rieši rentu pre Žilinku, založila nové ministerstvo pre cestovný ruch. Táto vláda robí konsolidáciu na úkor ľudí a ich peňaženiek. Je to cesta do pekla, pretože najviac zasiahnutí budú práve tí najchudobnejší. Navyše, deje sa to pred blížiacou sa energetickou krízou, ktorá bude mať za následok vyššie ceny plynu a energií,“ zhrnul poslanec SaS Karol Galek.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *