Kategórie
Tlačové správy

Ak Slovensku prepadnú miliardy z EÚ, nesie za to Ficova vláda plnú zodpovednosť

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k mož­né­mu zasta­ve­niu euro­fon­dov.

Strana Sloboda a Solidarita upozor­ňo­va­la na proble­ma­tické zru­še­nie Úradu špe­ciál­nej pro­ku­ra­túry, vláda Roberta Fica ju aj tak pretla­čila, a teraz za to budú niesť následky všetci občania. SaS tak reaguje na správu agentúry Bloomberg o tom, že EÚ zva­žuje po­zasta­ve­nie euro­fon­dov pre Slo­ven­sko.

„Vláda obetovala Slovensko, aby jej blízki ľudia unikli pred spravodlivosťou. Hanebná novela trestných kódexov, ako aj zrušenie špeciálnej prokuratúry, je rana pre boj proti korupcii a Európska komisia tu nemohla a nemôže byť ľahostajná. Vláda vedela a vie, o čo všetko môže Slovensko prísť pre jej hrubé valcovanie spravodlivosti, demo­kracie a právneho štátu, ale stálo jej to za to, aby jej ľudia boli chránení. Európska únia by to však nemala akceptovať, ak má byť jej silným pilierom právny štát a boj proti korupcii,“ uviedla podpredsedníčka SaS Mária Kolíková.

Podľa SaS je to dôkaz toho, že ani jeden krok Ficovej vlády v oblasti spra­vodli­vosti nie je bez následkov.

„Kedysi vyhlasoval Robert Fico, že chce byť v jadre EÚ, dnes nás dostal na jej úplný okraj. Naším partnerom tak ostane už len Viktor Orbán. Nik v Únii nebude brať hlas Slovenska vážne. Robert Fico a jeho vláda ohrozujú rokmi budované postavenie slovenskej diplo­ma­cie,“ povedal pred­se­da strany Bra­nislav Gröhling.

Ak EÚ odsúdi Slovensko za porušovanie demokratických noriem, nejde len o vyradenie Slovenska z klubu tých, ktorí v Bruseli majú váhu.

„Je to krok k zastaveniu finančných prostriedkov. Slovensko si nevystačí bez peňazí z Únie. Problémy s financovaním by predstavovali vážnu ranu pre krajinu, akou je Slovensko. Len pripomenieme, že už teraz čelíme problémom s nad­mer­ným de­fi­ci­tom ve­rej­ných fi­nan­cií,“ zdô­raznil pod­pred­seda SaS Marián Viskupič.

Slovensko si podľa neho nemôže dovoliť prísť o európske peniaze.

„Potrebujeme stabilitu, potrebujeme prilákať investorov, dať perspek­tí­vu zamestnan­com a pod­ni­ka­te­ľom, ktorí u nás vytvá­ra­jú hod­no­ty,“ uzavrel Viskupič.

Z európskych fondov je financovaných 80 percent všetkých verejných investícií na Slovensku. Zmrazenie financií by znamenalo, že prídeme o takmer 13 mld. eur z euro­fondov a EÚ môže vymáhať aj 2,7 mld. z plánu obnovy. Toto sú síce pre občanov abstraktné čísla, ak by sme ale o financie z EÚ prišli, malo by to fatálne dôsledky na fungovanie krajiny. Ohrozilo by to napríklad dokončenie ciest, rekonštrukcie nemocníc či obnovu a výstavbu škôlok.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *