Kategórie
Tlačové správy

Opozícia nemôže pristúpiť na kádrovanie svojich predstaviteľov len preto, že si dôsledne robia svoju prácu

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) po tlačovej besede k aktuálnej schôdzi parlamentu.

Slovensko čelí zhoršenej bezpečnostnej situácii a koalícia naďalej znefunkčňuje dôležitý výbor na kontrolu Slovenskej informačnej služby. Minister vnútra sa diskusii s poslancami o rozpade polície a bombových útokoch vyhýba. SaS upozorňuje, že septembrová schôdza bude poznačená témami v tejto oblasti.

„Začala riadna schôdza parlamentu a čelíme tomu, že nemáme funkčné výbory, ktoré sú potrebné pre to, aby sme kontrolovali výkonnú moc, osobitne Slovenskú informačnú službu,“ povedala podpredsedníčka strany SaS Mária Kolíková.

Koalícia pred letom znefunkčnila dva výbory – výbor pre verejnú správu a na kontrolu SIS tým, že odvolala jej predsedov na základe fabulovaných dôvodov. Z postu predsedníčky osobitného výboru na kontrolu SIS odvolala Máriu Kolíkovú.

„Opozícia nemôže pristúpiť na kádrovanie svojich predstaviteľov len preto, že si dôsledne robia svoju prácu. Koalícia musí urobiť krok späť, aby bol výbor zas funkčný,“ vysvetlila Kolíková, ktorú je opäť kandidátkou opozície na túto funkciu.

Podľa podpredsedníčky SaS nie je možné, aby sme nekontrolovali, čo robí SIS v čase, keď sa na školách nevieme vysporiadať s vyhrážkami ohľadom bombových útokov.

„Navyše čelíme medializovaným informáciám, že tu máme systém Pegasus, ktorý výrazne zasahuje do práva na súkromie nás všetkých. Mali by sme sa tiež dozvedieť viac o atentáte na premiéra Roberta Fica, aj to, akými informáciami disponuje premiér, keď hovorí, že pripravovali nový útok na ústavného činiteľa a čo robí v tejto súvislosti Slovenská informačná služba, či ide o overené informácie a či Slovenská republika vie takýmto hrozbám čeliť,“ dodala.

Strana Sloboda a Solidarita preto dnes podá po vyzbieraní 30 podpisov návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k bezpečnostnej situácii na Slovensku.

„Ministra vnútra Šutaja-Eštoka sa budeme pýtať, ako sa snaží bezpečnostnú situáciu na Slovensku zlepšiť. Pán minister k téme bombových útokov na školách na dnešný utorkový brannobezpečnostný výbor neprišiel. Iný program mali aj štátni tajomníci ministerstva vnútra. Či už ide o vyhrážky bombovými útokmi alebo situáciu v polícii, vidíme, že ministrove kroky išli presne opačným smerom, ako mali ísť,“ opísal situáciu.

Vladimíre Marcinkovej sa podarilo do bodov schôdze národnej rady zaradiť diskusiu o hrozbách bombových útokov na školách.

„Ani na výbore a vlastne nikde, kde sa snažíme o situácii dozvedieť viac, zistiť, či je táto vláda akcieschopná a či dokáže ochrániť deti, školy a učiteľov, to nejde. Museli sme priniesť takéto uznesenie. Sme zvedaví na odpovede a reakcie členov koalície. Vo verejnom priestore túto tému bagatelizujú a mňa to veľmi mrzí. Deti nemôžu zastupovať sami seba a sú súčasne dôvodom, prečo som v politike. Veľmi mi záleží na tom, aby sme v prípade týchto hrozieb nič nepodcenili, tak ako premiér Fico, ktorý túto situáciu nazýva ‚idiotinou‘,“ povedala.

Vyhrážky v takej intenzite, v akej im Slovensko čelí, spolu s odlivom policajtov, zrušením NAKA či vstupom trestnej novely do platnosti prispeli k zlej bezpečnostnej situácii na Slovensku. SaS žiada vládu o korektnú verejnú odpoveď k týmto témam a súčasne bude robiť všetko preto, aby cez výbory činnosť vlády kontrolovala.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Jedna odpoveď na “Opozícia nemôže pristúpiť na kádrovanie svojich predstaviteľov len preto, že si dôsledne robia svoju prácu”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *