Kategórie
Tlačové správy

Diskusie o starnutí populácie sú dôležité, aj Slovensko čelí demografickej kríze

Richard Raši na stretnutí ministrov v Bu­da­pešti.

Budapešť – Minister investícií, regio­nál­ne­ho rozvoja a in­for­ma­ti­zá­cie Richard Raši sa dnes zúčastnil na stret­nutí ministrov v ma­ďarskej metro­pole. Diskutovali o nesmierne dô­le­ži­tej téme, a to o rie­še­niach kohéznej politiky v kon­texte demo­gra­fic­kých výziev.

„Táto téma je pre Slovensko mimoriadne dôležitá, keďže patríme k tým členským štátom, ktorých populácia je výrazne ovplyvnená demografickými zmenami, v našom prípade v dôsledku starnutia populácie, prirodzeného úbytku, vyľudňovania niektorých regiónov, ako aj odlivu ľudí do zahraničia. Následkom je potom nedostatok zamestnancov či pracovníkov v rôznych oblastiach,“ vyjadril sa k téme diskusií minister Raši.

Jednou z priorít terajšej vlády, ktorá je zakotvená aj v programovom vyhlásení vlády, je znižovanie regionálnych rozdielov. Preto často rokujeme nielen v Bratislave, ale aj priamo v regiónoch.

„Ako minister zodpovedný nielen za eurofondy, ale aj regionálny rozvoj, organizujem pravidelne rezortné dni – na ktorých sa spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom a generálnymi riaditeľmi sekcií postupne stretávame s regionálnymi lídrami, starostami a primátormi, počúvame ich hlas a hľadáme a prijímame riešenia, ktoré sú potrebné pre ľudí žijúcich v regiónoch Slovenska. Kým predchádzajúce vlády sa báli hnevu ľudí a nevytiahli päty z hlavného mesta, my v regiónoch trávime viac ako tretinu pracovného času,“ povedal Raši.

Demografické zmeny sa na Slovensku musia riešiť, pretože z dlho­do­bé­ho hľa­diska pred­sta­vu­jú veľkú prekážku kon­ku­ren­cie­schop­nosti a tiež sa výrazne podpisujú na prehlbovaní rozdielov medzi jednotlivými regiónmi.

„Najnovšie projekcie ukazujú, že dlho­dobé ten­den­cie, ako je zvy­šo­va­nie vekového priemeru, kle­sa­júca miera pôrodnosti a znižujúci sa počet ľudí v produktívnom veku naďalej prevládajú a pravde­po­dobne budeme patriť medzi naj­rých­lej­šie starnúce ekonomiky EÚ, čo nám začína spô­so­bo­vať obrovské eko­no­mické problémy,“ vysvetlil šéf rezortu investícií.

V súlade so závermi Rady o riadení de­mo­gra­fických zmien v Eu­ró­pe Slo­ven­sko pod­po­ruje pokra­čo­va­nie úsilia o zohľad­nenie ich vplyvu na kon­ku­ren­cie­schop­nosť, ľudský kapitál a rov­nosť.

„Musíme posilniť politiku súdržnosti so zameraním na investície do vzde­lá­va­nia, tvorby pra­cov­ných miest a inovácií, aby sme si udržali a prilákali mladých odborníkov. Rovnako dôležité je podporovať návrat Slovákov zo zahraničia. Zároveň musíme vyčleniť primerané zdroje na posilnenie zdravotníckej infraštruktúry a dlhodobej sociálnej starostlivosti o rastúci počet seniorov, ako aj na investície do celoživotného vzdelávania a rekvalifikácie, ktoré sú kľúčové pre udržanie aktívneho zapojenia seniorov,“ skonštatoval Raši.

Slovensko v súčasnom programovom období vyčlenilo v rámci Programu Slovensko takmer 2 miliardy eur na opatrenia za­me­ra­né na de­mo­gra­fické problémy a mi­nister­stvo investícií očakáva prúdenie ďalších financií práve do tejto oblasti.

„Je dôležité, aby sme takúto podporu mohli využiť aj do budúcna, po roku 2027. Aj preto považujem možnosť diskutovať s ostatnými členskými štátmi o spô­sobe, ako by politika EÚ mala pomôcť riešiť de­mo­gra­fické trendy a výzvy aj u nás na Slo­ven­sku, za na­lie­ha­vú,“ uzavrel Raši.


Autor: MIRRI SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *