Kategórie
Tlačové správy

Richard Sulík sa vzdáva poslaneckého mandátu, v parlamente ho nahradí Karol Galek

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta (SaS) k per­so­nál­nym zme­nám v poslaneckom klube.

Sloboda a Solidarita

Poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita čaká pred sep­tem­bro­vou schôdzou per­so­nál­na zmena. Man­dátu poslanca NR SR sa vzdal čestný pred­se­da SaS Richard Sulík, v parla­men­te ho nahradí Karol Galek.

„Slovensko a občania potrebujú silnú opozíciu. Opozíciou, ktorá sa nebude báť vyhrnúť si rukávy a ísť do boja s vládou Roberta Fica. Robert Fico totiž z našej krajiny urobil raj pre kri­mi­nál­ni­kov a zlo­čin­cov. Na­miesto riešenia problémov ľudí si ministri zdvihli platy a znížili tresty pre mafiánov. Strana SaS bude tejto vláde tvrdou opozíciou, ako sme to už ukázali počas uplynulého roka. Pred­kla­dá­me návrhy zákonov: ako je balík spravodlivosti alebo ekonomický balíček pre pod­ni­ka­te­ľov. Upo­zor­ňu­jeme na chyby a zlé kroky vlády, ktoré poškodzujú bežných občanov. Som si istý, že Robert Fico je poraziteľný a my mu chceme dať pocítiť jeho vlastnú medicínu. V našej opozičnej robote budeme pokračovať aj naďalej. A budeme to robiť aj v novom zložení poslaneckého klubu. Po vzá­jom­nej dohode a ko­mu­ni­ká­cii sa Richard Sulík vzdáva svojho mandátu poslanca a nahrádza ho expert na ener­ge­tiku a bývalý štátny tajomník mi­nister­stva hospo­dár­stva Karol Galek,“ uviedol pred­seda SaS Branislav Gröhling.

Predseda SaS poďakoval Richardovi Sulíkovi za jeho doterajšiu prácu.

„Na tomto mieste sa chcem Richardovi Sulíkovi poďakovať za jeho prácu. Strana SaS sa za 15 rokov existencie dostala 5× do parlamentu. Richard Sulík ako minister hospodárstva pritiahol na SR Volvo, ktoré vytvára tisícky pracovných miest. Stabilizoval ceny energií, spustil tretí blok Mochoviec, presadil podnikateľské kilečká. A to je len zlomok práce Richarda Sulíka, za ktorý sa mu chcem poďakovať. Slovensko sa však teraz rúti do chaosu s cenami energií a plynu. Je to len otázka mesiacov, kedy budeme čeliť problémom so zastavenou ropou z Ukrajiny. Preto som si istý, že Richardov náhradník Karol Galek bude ako expert na energie kvalitnou posilou klubu SaS. Richard Sulík zároveň naďalej ostáva členom strany a čestným predsedom. Spoločne budeme konzultovať ekonomické riešenia, otázky podpory podnikania či rozvoja hospodárstva,“ povedal Branislav Gröhling.

„Keď som na jar tohto roku odovzdal predsedníctvo strany novému vedeniu, tiež som si úplne nebol istý, ako to bude fungovať. SaS je moje dieťa, 15 rokov som túto stranu viedol. Po pol roku môžem povedať, že moje obavy sa kompletne rozplynuli. Branislav Gröhling je mimoriadne aktívny a robí tvrdú opozičnú politiku. V aktuálnych prieskumoch sa SaS pohybuje na úrovni 7,2 % v ostatnom meraní agentúry Focus. Strana je v dobrých rukách, a preto svoje rozhodnutie vzdať sa nielen predsedu, ale teraz aj poslaneckého mandátu, považujem za správne. Dôvod je jednoduchý – po 15 rokoch potrebujem získať od politiky odstup. Považujem tento krok za najlepší možný. Moje rozhodnutie mi uľahčilo aj to, že mojím nástupcom je bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva a zakladajúci člen SaS Karol Galek. Navyše, je to človek, ktorý spomedzi celého parlamentu najviac rozumie energetike,“ priblížil čestný predseda SaS Richard Sulík.

Richard Sulík nevylúčil, že bude kandidovať v najbližších parlamentných voľbách, ktoré budú najneskôr v roku 2027.

„Bude to závisieť od toho, či po politike, ktorú prezentujem ja, bude dopyt. Ak to tak bude a budem kandidovať do parlamentu, tak moja ambícia bude stať sa ministrom hospodárstva, kde som bol najväčším prínosom pre Slovensko,“ uzavrel Richard Sulík s tým, že otázky k tomu, čo bude teraz robiť, sú predčasné, zo Slovenska však neodchádza.


Naživo na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *