Kategórie
Tlačové správy

Iniciujeme zvolanie mimoriadnej schôdze pre bezpečnostnú situáciu na Slovensku

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) po tla­čo­vej besede k bez­peč­nos­tnej situácii na Slo­ven­sku a k si­tu­ácii v po­li­caj­nom zbore.

Strana Sloboda a Solidarita pre situáciu v policajnom zbore a pre zhor­še­nie bez­peč­nosti na Slo­ven­sku iniciuje mimo­riadnu schôdzu parla­mentu.

„Ostro odsudzujeme bombové vyhrážky, ktoré boli dnes smerované na školy a naše deti. Pýtame sa, čo robil minister vnútra Šutaj Eštok, policajný prezident Ľubomír Solák alebo generálny prokurátor Maroš Žilinka, aby sa bombové vyhrážky z mája nezopakovali? Namiesto toho chodil jeden bicyklovať a druhý hrával futbal. Opäť tak vidíme v priamom prenose neschopnosť ministra vnútra a celého vedenia ministerstva. Viete, nestačí len prvý školský deň postaviť na ukážku policajtov na priechody predchodcov a robiť tlačovky, ako je bezpečnosť na školách zabezpečená, keď na druhý školský deň je všetko inak. Tri mesiace dozadu sme od ministra počúvali, že za bombovými vyhrážkami sú hybridné hrozby či študenti, a páchatelia budú exemplárne potrestaní, teraz sa vyhrážky opakujú a my opäť počúvame to isté. Zodpovednosť za tento stav však nesie aj SIS, s ktorou už nespolupracujú ani iné zahraničné tajné služby. Ešteže má SIS nové možnosti, ako odpočúvať všetkých bez súhlasu súdu a nevedia už mesiace vypátrať pôvod týchto hrozieb. Zrejme SIS využíva kompetencie na odpočúvanie a sledovanie skôr na opozičných predstaviteľov než na tých, na ktorých by to skutočne malo smerovať,“ uviedol poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa.

Výsledkom vlády Roberta Fica a vedenia ministerstva vnútra je absolútny chaos a rozklad v bezpečnostných zložkách.

„Frustrácia policajtov je do očí bijúca. Navyše, v najbližších mesiacoch očakávame masívne odchody ďalších policajtov. Sám policajný prezident priznal, že situácia v policajnom zbore je vážna a občania musia rátať s tým, že v niektorých prípadoch budú policajti meškať. Taktiež hrozí, že bude musieť byť nasadená armáda. A to sa všetko deje ruka v ruke s rozpustením NAKA, ktorá doteraz nemá adekvátnu náhradu. Opakovane sme vyzývali ministra vnútra Šutaj Eštoka, aby prišiel na brannobezpečnostný výbor a priblížil kroky k zlepšeniu situácie v policajnom zbore. Eštok sa však pred poslancami skrýva a neodpovedá na otázky. Rozhodli sme sa preto iniciovať mimoriadnu schôdzu o bezpečnostnej situácii na Slovensku a situácii v polícií,“ povedal Juraj Krúpa s tým, že SaS začína zbierať podpisy pod zvolanie takejto mimoriadnej schôdze, na ktorú by mal prísť aj minister vnútra.

Podpredsedníčka SaS Mária Kolíkova varuje, že prichádza k rozkladu kľúčových bezpečnostných zložiek štátu.

„Vláda Roberta Fica vymenila bezpečnosť ľudí za to, aby jej ľudia unikli pred spravodlivosťou. Dosah hanebnej novely trestnej kódexov momentálne nepozná ani samotný minister spravodlivosti, pre občanov to však znamená nárast krádeží a prepúšťanie zločincov na slobodu,“ uzavrela Mária Kolíková.


Tlačová beseda je na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *