Kategórie
Tlačové správy

Slovensko si zaslúži lepší parlament

Prinášame návrh na zmenu rokovacieho poriadku.

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k no­ve­le ro­ko­va­cie­ho poriadku.

Strana Sloboda a Solidarita navrhuje zmenu rokovacieho poriadku. Cieľom návrhu je zvýšiť kvalitu a pred­ví­da­teľ­nosť legislatívneho procesu, posilniť kontrolnú funkciu parlamentu voči vláde a zlepšiť pod­mienky pre prácu poslancov.

„Slovensko čelí masívnemu nárastu krádeži a stú­pa­jú­ce­mu chaosu. Príčiny nemusíme hľadať nikde inde ako v novele Trestného zákona. Práve táto novela nesie nálepku obchádzania štandardného legislatívneho procesu. Vládna koalícia sa totiž neštítila zneužiť skrátene legislatívne konanie na to, aby pomohla zločincom, pustila ich na slobodu a zastavila ich vyšetrovanie. Dopady môžeme vidieť všade. Aj preto po tzv. balíku spravodlivosti, ktorý sme predstavili minulý týždeň, pred­sta­vu­jeme ďalšie konkrétne riešenia, aby sa už podobná promafiánska novela nedala presadiť takým hulvátskym spôsobom, ako to spravili poslanci koalície, ktorí ani nevedeli, za čo hlasujú. Veď nie je normálne, aby vládna koalícia svojimi krokmi v parlamente ohrozila nielen eurofondy, ten istý zákon 5× menila, ale bez toho, aby mala pripravené dopady novely trestného zákona, spôsobila takýto chaos na Slovensku, aký tu máme dnes,“ pripomína pred­seda SaS Branislav Gröhling.

Strana SaS zároveň pripomína aj chaos v par­la­mente, ktorý už piaty mesiac nemá pred­se­du par­la­mentu.

„Ak sa nevie koalícia dohodnúť, my sme už 12. júna na tlačovke povedali, že by mala opozícia prísť s vlastným kandidátom, ktorý by momentálne získal najviac hlasov. Takýto parlament a takéto vedenie parlamentu, ktorého sme momentálne svedkami, si Slovensko nezaslúži. Aj preto prichádzame s no­ve­lou rokovacieho poriadku,“ uviedol Gröhling.

„Navrhujeme prísnejšie posudzovanie návrhov na skrátené legislatívne konanie a tiež prísnejšie posudzovanie tzv. prílepkov či vylúčenie možnosti skracovania zákonom stanovených lehôt. Za dôležité považujeme aj zaviesť pripomienkového konania k posla­neckým návrhom zákonov. V prípade hodiny otázok navrhujeme, aby bol garantovaný priestor na opozičné otázky pre premiéra, inak sa z toho momentálne stáva smerácka fraška,“ povedal poslanec NR SR Ondrej Dostál.

SaS v rámci úprav rokovacieho poriadku navrhuje aj verejné vypočutia všetkých funkcionárov volených v NR SR.

„Zároveň chceme zrušiť zákaz používania obrazovej prezentácie v rozprave, umožniť predsedajúcemu vystúpiť s faktickou poznámkou či znížiť počet poslancov z 15 na 8, ktorí môžu predložiť pozmeňujúci návrh v pléne. Osem poslancov totiž stačí na vytvorenie samostatného poslaneckého klubu. Upravujeme tiež poskytovanie podpory poslancom NR SR v oblasti informačnej bezpečnosti a ochrany pred vyhrážaním a ky­ber­ne­tickým obťažovaním,“ doplnil Dostál.


Návrh SaS je dostupný na webe NR SR.

Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *