Kategórie
Zošity humanistov

Mýtus o „vedeckej kontroverzii“ v súvislosti s ID

Na 12. Svetovom kongrese skeptikov v Bethesde 9. – 12. 4. 2009 pred­nie­sol veľký ame­rický astro­fyzik Lawrence Krauss, neúnavný bojovník proti kre­a­cio­nizmu vrátane ID, veľmi zaujímavé štatistické údaje, týkajúce sa mýtu o „vedeckej kontro­verzii“ v sú­vislosti s „inte­li­gen­tným dizajnom“, ktorý ešte straší v nie­kto­rých hlavách.

Prezrel 10 miliónov vedeckých článkov, uverejnených za ostatných 12 rokov. 115 sa týkalo „inte­li­gen­tného dizajnu“, ale väčšina to myslela po in­ži­nier­sky; len 11 bolo o ID v našom zmysle slova. Osem z nich sa vyjadrovalo kriticky k ve­deckému pod­kladu ID a tri boli závery pred­ná­šok na kon­fe­ren­ciách. Inými slovami – ne­bolo jediného peer reviewed (odborníkmi schvá­le­né­ho) článku, ktorý by pod­po­ro­val ID. Takže – aká „vedecká kontro­verzia“ o ID, prí­padne inej forme kre­a­cio­nizmu?

Návrh, že máme byť féroví, tolerantní a pripustiť „vy­u­čo­va­nie vedecky kontro­verznej ID“ na našich školách, je volovina. (Krauss používa výraz bullshit – dá sa to pre­lo­žiť aj inakšie, ale ne­vyznie to lepšie.)

Samozrejme, Krauss vie, že ID-isti rozhlasujú, že odborné časopisy sú proti nim zaujaté a od­mie­ta­jú uve­rej­niť ich články. Preto prezrel knižné tituly. Amazon uvádza 150 kníh o ID. Uvádza však aj 156 knižných titulov o úno­soch mimo­zem­šťan­mi. Keby sme na základe kníh mali deti učiť o ID, mali by sme ich učiť aj o „vedeckej kontro­verzii“ v sú­vislosti s ufónmi – malo by to zmysel?


Autor: Stephen Law.

Prameň: Stephen Law, The myth of a “scientific controversy” about ID, 12. 4. 2009.

Článok bol pô­vod­ne uve­rej­ne­ný v Zo­ši­toch hu­ma­nis­tov č. 77 v júli 2009.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *