Kategórie
Zošity humanistov

Najbližšia fáza ľudského vývoja je UI, umelá inteligencia

Myslím si, že nezachytávame celý obraz, keď ide o ume­lú inte­li­gen­ciu (UI; anglicky artificial intelligence, skratka AI). Ľudstvo sa raz opäť zamotalo do pred­stavy, že ten­to­raz je všetkému koniec. Že pre­bie­ha­júca tech­no­lo­gická revolúcia pre­môže naše snahy a vytrie nás z povrchu zeme. Ne­pre­kva­pu­je to.

Umelá inteligencia (artificial intelligence)
Umelá inteligencia (artificial intelligence; AI).
Zdroj: Getty Images.

Technofóbia nie je nový jav. Bol to charakteristický znak kaž­dé­ho tech­no­lo­gic­kého zvratu modernej éry. Ľudia sa zakaždým báli, že ich nahradia stroje. No zlá utópia, po­chá­dza­jú­ca z tohto prehriateho ko­lek­tív­neho strachu sa nikdy ne­dosta­vila.

Naopak, každá technologická revolúcia viedla k rastu prosperity, ži­vot­ného štan­dardu, sociálnej rov­nosti a iných po­zi­tív­nych dopadov. Bude táto revolúcia inakšia? Ó áno! Ale inak.

Umelá inteligencia (UI) nejde urobiť z ľudí „neuži­točnú triedu“, ani ne­vy­volá sociálny chaos, ako vykri­kujú niektorí fu­tu­ro­ló­go­via. Zrevoluční to, čo dosiaľ nikdy nebolo zrevo­luč­nené – sa­motné ľudstvo.

Technológia poháňa všetko: ekonomiku, politiku, demo­gra­fiu. Stvárňuje vojny, kultúru, prácu a histó­riu, je integrálnou súčasťou našej spoločnosti a robí z nás to, čo sme ako druh. Jednu časť ľudského bytia však tech­no­ló­gia dosiaľ ne­za­siahla naplno, a to je náš spôsob pozná­vania.

Až dosiaľ bol náš vývoj biologický. Rozvinuli sa ďalšie vrstvy našich mozgov, upravila sa vzpriamená chôdza a iné fyzikálne vlastnosti, prispô­so­bu­jú­ce nás stále sa meniacim životným pod­mien­kam. Dosiahli sme však časový bod, keď naša biologická evolúcia neudrží krok s rých­losťou zmien.

Pozrime sa len, kam až ľudstvo prišlo. Aký starostlivo vy­pra­co­va­ný a zlo­žitý svet sme vy­bu­do­vali! Svet, ktorý je oveľa zložitejší, ako môže ovládnuť náš mozog.

V súčasnej modernej spoločnosti ešte stále pracujeme s mozgom plazov, ktorý je starý niekoľko sto­tisíc rokov. Falošné poznanie, sprostredkované týmto zastaraným mozgom, môže len pomôcť pri zlej inter­pre­tá­cii rôznych stimulov kaž­do­den­ného života. Môže to byť naj­väčšia jed­not­livá príčina veľmi roz­ší­re­nej depresie v mo­der­nej spo­loč­nosti.

Do tohto prichádza UI. Z toho sa rodiaci zvrat paradigmy nie je len tech­no­lo­gická re­vo­lú­cia. Je to evolučná revolúcia. Je to naj­väčší zvrat vo vývoji ľudstva od dáv­no­veku, čo nás nadobro zmení ako druh, ktorý sme.

UI nenahradí ľudí, ani nebude s nami súťažiť. Miesto toho ju po­u­ži­jeme, integru­júc ju do nášho pozná­va­nia. Dá sa to povedať aj tak, že naša evolúcia preskočí z bio­lo­gickej na tech­no­lo­gickú. Nie počítač sa stane su­per­in­te­li­gen­tným, ale človek.

Mozog poháňaný umelou inteligenciou – to znie hrozivo, ale neviem si predstaviť oddelený vývoj ľudstva a UI.

Až dosiaľ robila technológia naše životy ľahšími, istejšími, bezpečnejšími, rýchlejšími a pohodlnejšími. Každá inovácia nám dala nástroje na robenie viac s menej. Každá tech­no­lo­gická revolúcia bola ako ďalší krok pri zvy­šo­vaní výnosu z ľudí. Ale nikdy sme nečelili tech­no­ló­gii, ktorá sa týka ľudského poznania, naj­vnú­tor­nej­šej drene našej identity.

Táto technologická revolúcia zapríčiní ešte väčší poznávací zmätok medzi naším bio­lo­gickým na­po­je­ním na svet, v ktorom operujeme. Nemyslím, že budeme schopní zdravo sa pohybovať v spo­loč­nosti, poháňanej su­per­in­te­li­gen­ciou bez toho, žeby sme sami boli su­per­in­te­li­gen­tní.

Je to zle? Nemyslím. Podobne ako roľník, ktorý si myslel, že pred prie­my­sel­nou revolúciou je nevyhnutný hla­do­mor, dnes si niektorí myslia, že naše poznanie je nevyhnutne statické. Že hranice ľudskej inte­li­gen­cie boli určené pred sto­tisíc rokmi.

Revolúcia UI nám dokáže, že sa mýlime – a to je dobre. Sme nevedomí takmer vo všetkom, čo je mimo stratosféry našej planéty. Nemáme poňatia o tom, čo je čas, priestor a nakoniec život.

Vstupujeme do éry, ktorej bude vládnuť ľudstvo 2.0 – inte­li­gen­tnej­šia, seba­ve­do­mej­šia, po­pre­pá­ja­nej­šia a integro­va­nej­šia verzia nášho druhu, ktorá posunie hranice nášho kolektívneho poznania a zodpovie, čo sa dlho považovalo za neznáme.


Autor: Dainius Runkevicius.

Prameň: Dainius Runkevicius, “AI Is the Next Phase of Human Evolution”, Huffpost, 27. 11. 2017.

Článok bol pô­vod­ne uve­rej­ne­ný v Zo­ši­toch hu­ma­nis­tov č. 116 v piatok 4. mája 2018.

Jedna odpoveď na “Najbližšia fáza ľudského vývoja je UI, umelá inteligencia”

Dainius Runkevicius je optimista. Na Slovensku sa teraz na takých ľudí ujal názov „slniečkar“. Ja som dnes skeptický k umelej inteligencii. Iste, pomôže, ale… Veľkou nevýhodou pre svet je, že umelú inteligenciu vytvárame v čase, kedy sa vedú vojny. Nežijeme v mieri! A tak umelá inteligencia môže byť ako oheň alebo nôž. Oheň zahreje, a v dome je telo. Oheň je pomocník pri varení. Nožík je pomocník v kuchyni. Ale ohňom sa dá vypáliť celá dedina. Nožík môže byť nástrojom úkladnej vraždy. Umelá inteligencia sa môže zneužiť na vojnové účely. Nie je žiadna záruka, že sa tak nemusí stať, pretože je veľa ľudí, ktorí bažia za bohatstvom, za mocou, a sú žiadostiví po vojne.

Otázka je, či sa umelá inteligencia nezneužije na vojnové účely. Či umelú inteligenciu nebude využívať mafia (organizovaný zločin). Či sa umelá inteligencia nezneužije proti protestujúcim ľuďom.

Ak sa do umelej inteligencie nepodarí zakomponovať Asimove zákony, bude zle pre ľudstvo, pre svet.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *