Kategórie
Tlačové správy

SNP je historický míľnik

Hrozby nacizmu a nenávisti však stále nie sú za­žeh­na­né.

Stanovisko strany Sloboda a Solidarita (SaS) k 80. vý­ro­čiu SNP.

SNP predstavuje podľa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta dô­le­ži­tý míľnik v histórii, kedy sa Slovensko vzoprelo nacizmu a za­čalo bojovať za slo­bodný a de­mo­kra­tický svet.

Ani 80 rokov po tejto udalosti nesmieme zabúdať na obete padlých hrdinov, ani na hrozby nacizmu, fašizmu a ne­ná­visti, ktoré sa stále dostávajú do po­pre­dia, hovorí pred­seda SaS Branislav Gröhling.

„Slovenské národné povstanie je historickým míľnikom a naj­dô­le­ži­tej­šou kapitolou v de­ji­nách Slovenska. SNP bol moment, kedy sa Slovensko definitívne vzoprelo nacistickému režimu a za­bo­jo­va­lo o lepšiu a slo­bod­nej­šiu budúcnosť. Ani po 80 rokoch nesmieme zabúdať na hrdinov SNP, ale ani na hrozby nacizmu a ne­ná­visti,“ hovorí pred­seda SaS Branislav Gröhling.

Branislav Gröhling však pripomína, že hrozby nacizmu, fašizmu a ne­ná­visti nie sú zažehnané ani po 80 rokoch.

„Aj dnes sa do popredia dostáva nenávistná rétorika, ktorá rozdeľuje spoločnosť. Veľmi často sa k nej uchyľujú práve predstavitelia vlády, ktorí sa neštítia hroziť iným ľuďom násilím či označovať časť spoločnosti za ‚ra­ko­vi­nu‘. Je to extrémne nebezpečná politika, ktorá iba zakrýva neschopnosť vlády riešiť problémy ľudí a v ko­neč­nom dôsledku táto politika uškodí všetkým,“ myslí si Gröhling.

„Rovnako by sme si v tento deň mali pripomenúť hodnoty demokracie a slo­bo­dy, ktoré sú často potierané. Práve totalitné ideológie sa boja aké­ho­koľ­vek prejavu slobody – či už v kul­túre, v mas­mé­diách, alebo v konaní občanov. Kroky vlády ako obmedzovanie slobody mas­médií, slobody umelcov, či snaha zoštátniť verejno­právne médium sú ako z príručky totalitného režimu. Sú to veľké kroky späť a osla­bu­jú demo­kraciu, o ktorú Slovensko tak dlho bojovalo. Ne­za­bú­daj­me preto ani na sú­časnosť a ne­bojme sa pomenovať zlé kroky, ktoré ohrozujú to, za čo bojovali naši predkovia,“ uzatvára predseda SaS.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *