Kategórie
Tlačové správy

Návrh na doživotnú rentu pre Maroša Žilinku sa javí ako legálna korupcia

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) po tlačovej besede k návrhu poslanca za SMER – SD na doživotnú rentu pre Maroša Žilinku.

Strana Sloboda a Solidarita kritizuje návrh poslanca Smeru Daniela Karasa, ktorý rieši výsluhové dôchodky pre prokurátorov, osobitne doživotnú rentu pre generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

„Je zrejmé, že tento návrh nenapísal poslanec Smer. Daniel Karas totiž doteraz do parlamentu nepriniesol žiaden vlastný poslanecký návrh. Domnievame sa preto, že táto legislatíva vznikla na úrovni generálnej prokuratúry. Podľa návrhu zákona bude mať generálny prokurátor nárok na viac ako 5 000 eur mesačne. Stačí pritom, keď si odslúži štyri roky zo siedmich. Toto je skutočne zvláštne. Najmä v kontexte, že štvorročné obdobie Marošovi Žilinkovi skončí práve v januári. Aký je tu zrazu stres? Treba sa práve teraz za niečo poďakovať Marošovi Žilinkovi? Uvažuje sa o novom generálnom prokurátorovi? Aký obchod tu nastáva?“ pýta sa podpredsedníčka SaS Mária Kolíková.

Strana SaS pripomína, že dopad celého návrhu je na úrovni 2 miliónov eur ročne.

„Ak sa takáto legislatíva príjme na úrovni prokurátorov, očakáva sa, že sa rovnaký krok bude musieť prijať aj na úrovni sudcov. Toto rozhodne nie je zodpovedné v čase rekordnej zadlženosti. Návrh poslanca Karasa sa javí ako legálna korupcia v snahe získať si na svoju stranu prokurátorov a poďakovať Marošovi Žilinkovi za jeho prácu,“ uviedla Mária Kolíková.

Poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál poukazuje na to, že návrh o doživotnej rente pre Maroša Žilinku nejde v riadnom legislatívnom procese.

„Je to opäť obchádzanie riadneho legislatívneho procesu. Ak si však porovnáme návrh na doživotnú rentu pre Maroša Žilinku s doživotnou rentou pre Roberta Fica, tak stačí, ak si generálny prokurátor odslúži len štyri roky zo siedmich, zatiaľ čo premiér musí mať za sebou minimálne desať rokov vo funkcii. Navyše, Maroš Žilinka má dostať až 1,3 násobok poslaneckého platu. Zrejme chce vládna koalícia poďakovať Marošovi Žilinkovi za všetko, čo pre nich urobil – konkrétne za všetky tie 363, ktorými všemožne brzdil vyšetrovanie korupčnej trestnej činnosti. Alebo chce vládna koalícia vytvoriť priestor, aby Žilinka odišiel z funkcie a nahradili ho niekým ďalším, možno ešte aj lojálnejším,“ uzavrel Ondrej Dostál.


Návrh zákona: NR SR.

Tlačová beseda: Facebook.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *