Kategórie
Tlačové správy

Nová výzva MIRRI SR: Máme pripravených 100 miliónov eur na podporu cyklistickej dopravy

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a in­for­ma­ti­zá­cie (MIRRI SR) vyhlásilo prvú časť euro­fon­do­vej výzvy na pod­poru cyklo­do­pravy v objeme takmer 84 miliónov eur.

V budúcom roku môže byť rozšírená až na 100 miliónov eur. Cieľom výzvy je podpora takých projektov, ktoré čo najviac prispejú k výraznejšiemu využívaniu cyklistickej dopravy v rámci prepravy na území sídiel a medzi sídlami.

„Ide o výzvu, od ktorej sa očakáva podporenie a rozšírenie siete cyklo­doprav­ných trás, ktorých cieľom bude najmä od­ľah­čenie dopravy a to, aby sa ľudia z áut a verejnej dopravy presunuli čo najviac na cyklo­chod­níky. Bude vytvárať a roz­ši­ro­vať spojnice tam, kde teraz ľudia využívajú motorové vozidlá. Okrem toho, že je určená na líniovú cyklistickú infra­štruk­tú­ru, je zameraná aj na doplnkovú cyklistickú infra­štruk­tú­ru, kam patria pre­do­všet­kým systémy zdieľaných bicyklov vrátane e-bicyklov a e-ko­lo­be­žiek či odstavné zariadenia pre bicykle,“ priblížil minister investícií, re­gio­nál­neho rozvoja a infor­ma­ti­zá­cie Richard Raši na tlačovej kon­fe­rencii počas rezortného dňa v Trnavskom samo­správ­nom kraji.

Projekty môžu byť konkrétne zamerané na rekonštrukciu, modernizáciu a výstavbu líniovej infraštruktúry pre cyklistickú dopravu, budovanie a re­kon­štruk­ciu prvkov upo­ko­jo­va­nia dopravy, ktoré vytvárajú čo naj­bez­peč­nejšie prostredie pre cyklistov, obstaranie, rekonštrukciu, modernizáciu a výstavbu doplnkovej cyklistickej infra­štruk­túry. Súčasťou pod­po­re­ných projektov môžu byť zároveň aktivity určené na zvy­šo­vanie povedomia o cyklo­do­prave a kampane na infor­mo­vanie verejnosti o prínosoch cyklo­dopravy.

Celkové oprávnené výdavky na projekt musia byť vyššie ako 201 000 eur. Maxi­málna výška príspevku nie je sta­no­ve­ná. Výzva je otvorená, čo znamená, že bude uzavretá až v prípade vyčerpania finančných prostriedkov. Do výzvy sa môžu zapojiť mestá, mestské časti, združenia obcí alebo združenia právnických osôb s výlučnou účasťou obcí. Tiež vyšší územný celok alebo rozpočtová či príspevková orga­ni­zácia, ktorej zria­ďo­va­te­ľom je vyšší územný celok, mesto alebo obec. K oprávneným žiadateľom patria tiež registrované cirkvi, mimo­vládne organizácie, občianske združenia, neziskové orga­ni­zácie alebo nadácie. Ide o výzvu vyhlásenú v rámci tzv. Integro­va­ných územných investícií, čo znamená, že o nej nerozhoduje ministerstvo, ale regióny samé.

„Táto výzva má aj isté obmedzenia. Keďže podobná výzva je otvorená v Pláne obnove a odolnosti SR pre tzv. jadrové mestá nad 20-tisíc oby­va­te­ľov, tak tie sa môžu prihlásiť, až skončí tento projekt,“ pripomenul minister Raši.

V rámci výzvy nie sú oprávnené projekty týkajúce sa výlučne rekreačných cyklotrás v rámci podpory cyklo­tu­ristiky, ktoré budú pod­po­rené v rámci opatrenia Investície do re­gio­nál­nej a miestnej infra­štruk­túry pre pohybové aktivity, cyklo­tu­ristiku. Na to bude vyhlásená výzva ešte v priebehu tretieho kvartálu tohto roka.

„Od minulého roka, od decembra, sme zaviedli systém, cez ktorý najskôr každú výzvu dávame územiu na pri­po­mien­ko­va­nie, pri­po­mienky vyhodnotíme a až potom výzvu uve­rej­níme. Aj táto dnešná výzva je výsledkom toho, že jej architektmi neboli iba zamestnanci na rezorte, ale aj komunálni lídri, ktorí sa zapojili do diskusie. Tak to bude aj naďalej a my už teraz vieme, že na jeseň budeme spoločne diskutovať o tom, akým spôsobom nastaviť inventúru euro­fondov, akým spôsobom nastaviť fond na pred­pro­jek­tovú prípravu a akým spôsobom pôjdeme do vytvo­renia národného plánu bu­do­va­nia vodo­vodov a kana­li­zácií,“ uviedol štátny tajomník MIRRI SR Michal Kaliňák.

„ZMOS veľmi pozitívne vníma kroky ministerstva investícií, že chodí medzi primátorov a starostov a rozpráva sa s nimi o ich problémoch. Je úplne iné čítať to z mailov alebo listov a úplne iné zažiť si problémy na tom konkrétnom mieste. Za náš región naozaj veľmi pekne ďakujem, že pán minister a pán štátny tajomník sa zastavili a vypočuli si nás,“ zhodnotil dnešný rezortný deň MIRRI SR v Trnavskom kraji prvý pod­pred­seda Združenia miest a obcí Slo­venska Martin Červenka.


Autor: MIRRI SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *