Kategórie
Tlačové správy

Musíme zastaviť kradnutie

Predstavujeme balík spravodlivosti.

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta (SaS), ktorá pred­sta­vila tzv. ba­lík spra­vod­li­vosti.

Novela Trestného zákona prináša už po pár týždňoch, odkedy vstúpila do plat­nosti, via­ceré ne­ga­tívne dôsledky. Príkladom sú mno­žiace sa krádeže, keďže sa koalícia rozhodla, že kradnutie bude trestné až od sumy 700 eur. Drobná kri­mi­na­lita preto veselo rastie.

Strana Sloboda a Solidarita má snahu situáciu na­pra­viť. Pri­ná­ša tzv. ba­lík spra­vod­li­vosti, ktorý obsa­huje štyri kon­krétne návrhy.

„Sú to kroky k tomu, ako možno navrátiť dô­ve­ry­hod­nosť justičným orgánom, ako pomôcť právnemu štátu vzchopiť sa. Rov­nako chceme dosiahnuť, aby platila spra­vod­li­vosť pre kaž­dého, a aby ten, kto je pri moci, dodržia­val pra­vidlá a ne­pre­krú­cal ich,“ po­ve­dala pod­pred­sed­níčka SaS Mária Kolíková.

Minister Susko na množiace sa krádeže, ktoré sú dôsledkom ha­neb­nej trestnej novely, reaguje podľa jej slov tak, že nemá zatiaľ na vy­hod­no­te­nie situácie presné dáta, ale že si­tu­ácia nie je vážna, pre­tože toto oča­ká­vali.

„Som zvedavá, odkiaľ dáta získa, keď zrušil Ana­ly­tické centrum na jeho mi­nis­ter­stve, pri­čom jeho úlohou bolo takéto infor­má­cie dávať do­kopy,“ vysvet­lila s tým, že všetci sme obeťami tohto divadla.

Vládna koalícia podľa Márie Kolíkovej obetovala Slovensko a jeho bez­peč­nosť len preto, aby jej blízki ľudia unikli spra­vod­li­vosti. SaS preto pripravila štyri kon­krétne návrhy. Prvý smeruje k náprave hranice trestných činov, keďže sa vláda rozhodla, že trestné bude kradnutie od sumy 700 eur, aby takto vytvo­rila priestor pre ko­rupciu.

„Navrhujeme, aby bola krádež trestná už od 500 eur tak, ako sme o tom viac ako rok odborne disku­to­vali, pre­tože takto by to Slovensko zvládlo. Teraz je za krá­dež po­ku­ta 300 eur; systém je teda nasta­vený tak, že kradnúť sa oplatí. Navrhu­jeme, aby sa za prie­stupky sankcia odví­jala až do sumy 2 000 eur,“ vysvetlila Mária Kolíková.

Pri tejto právnej úprave sme sa inšpirovali u našich českých susedov.

Tretím návrhom sa chceme vyhnúť ďalším podobným prípadom, akým bolo pre­pustenie Dušana Kováčika na slo­bodu. Obrovský priestor, ktorý mal v tomto prípade minister Susko, treba zúžiť.

„Pre dôveryhodnosť justičných orgánov je dôležité, aby sme priestor ministrovi, ale aj ge­ne­rál­nemu pro­ku­rá­to­rovi zúžili tak, že sami rozhod­núť nemôžu, posledné slovo musí mať súd,“ ozrej­mila Mária Kolíková a dodala, že nie je potrebné, aby mal minister ta­kúto prá­vo­moc, pre­tože je to priestor na zne­u­žitie a zly­hanie.

Posledný náš návrh sa týka pri­de­ľo­va­nia trestných vecí pro­ku­rá­to­rom. Potom, ako bola zru­šená špeciálna pro­ku­ra­túra, rozpa­dá­vajú sa aj kľúčové jed­notky na boj proti ko­rupcii. O to viac je podľa jej slov dô­le­ži­tej­šie, keď sa vecou zaoberá pro­ku­rá­tor, pre­tože nikto nemôže zvonku zasiahnuť.

„Navrhujeme, aby boli veci v trestnom konaní pri­de­ľo­va­né pro­ku­rá­to­rom ná­hod­ným vý­be­rom tak, ako to funguje na súdoch,“ povedala Mária Kolíková s tým, že takéto riešenia sú dô­le­žité na to, aby sme do­ká­zali napraviť, čo novela spô­so­bila.

Masívny nárast drobnej kriminality a krad­nutia je podľa poslanca NR SR za SaS Juraja Krúpu len prvou vlnou. Pokra­čo­vať v akti­vi­tách budú následne orga­ni­zo­vané skupiny.

„Odo dňa, keď vstúpila trestné novela do plat­nosti, a teda za tri týždne, na­rástla kri­mi­na­lita päť­ná­sobne, pričom polícia tieto priestupky nestíha riešiť,“ uviedol s tým, že nie­ktoré prípady polícia nechá tak a od­po­ručí poško­de­ným, aby sa obrá­tili na iné úrady.

Tento valec kradnutia musíme podľa jeho slov zastaviť.

„Vyzývam koalíciu, aby si priznala chybu, že už šiesty­krát bude musieť opra­vo­vať novelu Trestného zákona. Naše návrhy by tento valec vedeli vyriešiť,“ dodal na záver Juraj Krúpa.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *