Kategórie
Veda

Cirok vie produkovať „superpeľ“

Môže pomôcť k odolnejším plo­di­nám.

Mimoriadny objav sa podaril vedcom z olo­mouckého pra­co­viska Ústavu expe­ri­men­tál­nej bo­ta­niky Aka­dé­mie vied ČR. V spo­lu­práci s ne­mec­kými kole­gami z Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research iden­ti­fi­ko­va­li u rastliny cirok peľ s uni­kát­nymi vlastnosťami. Výskum by v bu­dúcnosti mohol pomôcť so šľach­te­ním odol­nej­ších poľ­no­hospo­dár­skych plodín.

O objave informuje prestížny časopis The New Phytologist.

Cirok sa vo svete využíva na výrobu múky, a tiež ako krmivo pre zvie­ratá. Vedci sa zamerali na výskum B chro­mo­zó­mov, ktoré sa vysky­tujú u via­ce­rých druhov rastlín a ži­vo­čí­chov. Zaujímavé sú tým, že sa do po­hlav­ných buniek ne­roz­de­ľujú rov­no­merne; ich počet v bunkách nie je stály a nie sú pre život ne­vy­hnut­né.

Divoký cirok bol pre výskum B chromo­zó­mov ideálny. Práve u neho sa tieto chro­mo­zómy v prie­behu embry­o­nál­neho vývoja strácajú a ostá­vajú za­cho­vané iba počas kve­ten­stva. Troj­ročný výskum českých a ne­mec­kých vedcov priniesol nečakané výsledky.

„Zistili sme, že B chromozóm významne ovplyv­ňuje vývoj peľu. Prekva­pilo nás, že tento peľ môže mať viac než tri štan­dar­dné jadrá, je živo­ta­schopný a rých­lej­šie klíči. Je to sku­točne mimo­riadne zistenie, pre­tože zatiaľ nevieme o žiadnej inej rastline, ktorá by mala vitálny peľ s via­ce­rými jadrami,“ po­ve­dala rastlinná ge­ne­tička Miroslava Karafiátová z Ústavu expe­ri­men­tál­nej botaniky AV ČR (ÚEB AV ČR).

Kvalitnejší peľ navzdory klimatickému stresu

Šľachtiteľom, ktorí sa snažia získať odolnejšie a vý­nos­nej­šie plodiny, by mohol naj­novší objav z Olo­mouca v bu­dúcnosti pomôcť. Extrémne výkyvy počasia totiž spô­so­bujú rastlinám celý rad stresov. Kvôli tomu potom ne­pro­du­kujú ži­vo­ta­schopný peľ a sú do istej miery sterilné. To sa prejaví menším počtom semien, a teda nižším výnosom. Nové poznatky by mohli pomôcť vyšľachtiť odrody, ktoré by si lepšie po­ra­dili so zme­nou klímy.

Odborníci sa pri štúdii B chro­mo­zó­mov u ciroku za­me­rali na ďalšie dve veci. Opísali, v ktorých častiach rastliny sa B chro­mo­zóm u ciroku nachádza, a naopak, kde už nie je. Ďalej tiež potvrdili, že proces tzv. non­dis­junkcie, teda chyb­ného rozostupu chro­mo­zó­mov, nastáva pri prvom peľovom delení.

Vedci budú vo výskume pokračovať. Konkrétne pri peli chcú zistiť, akým spô­so­bom sa spúšťajú ne­štan­dar­dné vý­vo­jové dráhy peľu. Zatiaľ pred­po­kla­dajú, že je tento proces riadený génmi práve na B chro­mo­zó­me.

„Neposedné“ B chromozómy u ku­ku­ri­ce

V Olomouci sa štúdii B chromozómov odborníci úspešne venujú už mnoho rokov. Pred ča­som sa im napríklad po­da­rilo ako prvým na svete pre­čí­tať dedičnú infor­má­ciu B chro­mo­zó­mu u ku­ku­rice.

„Tieto pozoruhodné chromozómy sa neriadia Mende­lo­vými zákonmi de­dič­nosti. Práve preto nás za­u­jí­majú. Po­ru­šujú totiž nie­ktoré pra­vidlá, a tak môžeme ich štúdiom lepšie po­cho­piť, prečo sa nie­ktoré procesy v rastli­nách dejú. Tieto poznatky potom možno uplatniť i vo vše­o­bec­nej rovine,“ vysvetlil Jan Bartoš, vedúci Centra štruk­túr­nej a funkčnej ge­no­miky rastlín ÚEB AV ČR.


Autori: Mgr. Miroslava Karafiátová, Ph.D. a Mgr. Jan Bartoš, Ph.D. z Centra štruk­túr­nej a fun­kčnej ge­no­miky rastlín Ústavu expe­ri­men­tál­nej botaniky AV ČR.

Olomoucké Centrum štruktúrnej a funkčnej ge­no­miky rastlín Ústavu expe­ri­men­tál­nej botaniky AV ČR sa za­me­riava na štú­dium štruk­túry a fun­kcie dedičnej infor­má­cie rastlín, pre­do­všet­kým obilnín, ba­ná­nov­ní­kov a tráv. Využíva naj­mo­der­nej­šie metódy cyto­ge­ne­tiky, mole­ku­lárnej bio­ló­gie a ge­no­miky; a zú­čas­tňuje sa medzi­ná­rod­ných pro­jek­tov cie­le­ných na čí­tanie dedičnej infor­má­cie význam­ných plodín a na izo­lá­ciu dô­le­ži­tých génov. Ide o ce­lo­sve­to­vo uzná­va­né pra­co­visko, ktoré svojimi výsledkami prispieva k šľach­te­niu nových odrôd poľ­no­hospo­dár­skych plodín.

Zdroj: Čirok umí pro­du­ko­vat „super­pyl“. Může pomoci k odol­něj­ším plo­di­nám, 19. 8. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *