Kategórie
Tlačové správy

Bezpečnosť krajiny je ohrozená

S rastúcou kriminalitou čelíme aj odchodu policajtov do civilu.

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k tlačovej besede, ktorú sme mali dnes pred ministerstvom vnútra.

Strana Sloboda a Solidarita upozorňuje na ne­udrža­teľ­nú situáciu v Po­li­caj­nom zbore, ktorá je spôsobená tak ne­čin­nosťou ministra vnútra Matúša Šutaj Eštoka ako aj trestnou novelou, ktorá má za následok stúpajúcu kriminalitu.

„Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sľuboval zlepšenie situácie v Policajnom zbore, no neurobil absolútne nič. Navrhovaných 5 000 eur pre policajtov, ktorí odslúžili 20 rokov a zaviažu sa slúžiť minimálne ďalšie tri roky, považujeme za nekoncepčné riešenie. Píšu nám desiatky policajtov, ktorí sú sklamaní a znechutení krokmi ministerstva vnútra a vedenia polície. Sme svedkami masívneho odchodu policajtov do civilu. Tento trend je narastajúci. Hrozí, že v polícii bude nedostatok príslušníkov, ktorí budú schopní riešiť situáciu, ktorá vznikla po prijatí trestnej novely. Píšu nám ľudia, že hoci boli vykradnutí, polícia im povedala, že s tým nič nevie robiť a majú sa obrátiť na vládu a ministerstvo vnútra, ktoré obhajovalo prijatie zníženia trestov. Nárast kriminality, krádeží a zlodejov, ktorá ide momentálne ruka v ruke s nedostatkom policajtov, je vážnym ohrozením bezpečnosti na Slovensku,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre bezpečnosť Juraj Krúpa.

Strana SaS zároveň kritizuje kroky ministerstva vnútra zrušiť NAKA.

„Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok netuší, ako má riadiť rezort. Je sku­točne na­mieste, aby zvážil či a ako bude pokra­čo­vať vo svojej funkcii,“ povedal Juraj Krúpa.

„Vláda priniesla smrtiaci koktail pre spravodlivosť. Vďaka desta­bi­li­zácii policajného zboru, likvidácii kľúčových inštitúcií v boji proti korupcii a k tomu ešte aj prijatím hanebnej novely trestných kódexov čelíme narastajúcej kriminalite. Treba jasne povedať, že vládna koalícia je na strane trestne stíhaných osôb a nie na strane práva a spravodlivosti. Navyše, policajný zbor nebol vôbec pripravený na dopady novely trestného zákona. Taktiež neboli navýšené ani kapacity na priestupkových orgánoch. Nie je tu nikto, kto by stíhal a vedel zastaviť narastajúcu kriminalitu. Spejeme naozaj k tomu, že bezpečnosť v krajine je ohrozená,“ uzavrela pod­pred­sed­níčka SaS Mária Kolíková.

Tlačovú besedu nájdete na Facebooku.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *