Kategórie
Tlačové správy

Zakladáme iniciatívu Pravicový blok

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta (SaS) k za­lo­že­niu ini­cia­tívy Pravicový blok.

Strana Sloboda a Solidarita zakladá ini­cia­tí­vu Pra­vi­cový blok, ktorého cieľom je bojovať proti po­pu­lizmu nielen tejto vlády. K ini­cia­tíve sa pri­dá­va­jú tri strany ODS – Ob­čian­ski de­mo­krati Slo­ven­ska, FÓRUM a MODRÍ – ES.

„Populizmus sa ako choroba šíri naprieč celou Európou, pre Slo­ven­sko však pred­sta­vuje samotné ohro­ze­nie našej de­mo­kra­cie. Vládna koalícia na čele s Robertom Ficom sa neštíti používať klamstvá v snahe ma­ni­pu­lo­vať s verejnou mienkou. Cieľom SaS je preto vytvoriť iniciatívu Pravicový blok, ktorý bude bojovať proti po­pu­lizmu nielen tejto vlády, ale aj v našom regióne. Verejne oceňujem, že sa k našej ini­cia­tíve hneď v úvode pri­dá­va­jú tri mi­mo­par­la­men­tné strany ODS – Ob­čian­ski de­mo­krati Slo­ven­ska, FÓRUM a MODRÍ – ES. Naša politická spo­lu­práca bude v prvom rade odborná. Jej zámerom bude prinášať ľuďom pravicové riešenia, ktoré nastavia zrkadlo po­pu­listickým sľubom tejto vlády,“ uviedol pred­seda SaS Branislav Gröhling.

„Iniciatíva Pravicový blok je prvým krokom, ktorý vzišiel po vzájomných rozhovoroch s predstaviteľmi ODS, FÓRUM a MODRÍ – ES. Toto je priestor pre osobnosti verejného života, ktoré chcú byť občianski aktívni, záleží im na Slovensku a chcú zastaviť nebezpečné populistické kroky vlády Smeru, Hlasu a SNS,“ povedal Branislav Gröhling.

„Väčšinu času od nášho vstupu do EÚ a NATO vládli na Slovensku populisti, ktorí sa pod veľkými heslami starali len o seba a svojich privilegovaných ľudí. Pred dvadsiatimi rokmi sme boli vzorom modernizácie, reforiem a rýchleho rozvoja. Dnes sme na chvoste Európy skoro vo všetkých oblastiach a stávame sa opäť čiernou dierou Európy, nebezpečnou pre našich občanov a nespoľahlivým partnerom pre našich spojencov. Bezpečnosť a prosperita sú spojené nádoby a vyžadujú si zodpovedných lídrov, jasnú víziu a profesionálne riadenie krajiny v prospech všetkých občanov. Arogancia, nespravodlivosť, presadzovanie záujmov úzkej skupinky ľudí a zrada občanov aj spojencov ohrozujú samotnú existenciu suverénneho Slovenska. Občianski demokrati sa pridávajú k spolupráci v rámci pravicového bloku s cieľom zastaviť rozklad spoločnosti a dať jasnú víziu úspešného, bezpečného a prosperujúceho Slovenska. Na budovaní takejto krajiny pre naše deti chceme spolupracovať, nielen dávať plané sľuby ako populisti,“ uviedol Pavel Macko, predseda strany ODS – Občianski demokrati Slovenska.

„Fórum reprezentuje región južného Slovenska, Maďarov a ľudí s maďarským cítením na Slovensku. Preto je pre nás dôležité, aby bolo v parlamente opäť maďarské zastúpenie, ktoré nie je spojené s populizmom a klamstvami. Na Slovensku musia opäť platiť demokratické princípy právneho štátu, a musia byť garantované ľudské práva. Považujeme za dôležité, aby občania opäť získali dôveru v politikov a štátne inštitúcie. Občania sa dnes cítia byť oklamaní vládou. Vláda otvára brány väzníc a prepúšťa právoplatne odsúdených ‚našich ľudí‘. Populizmus a klamstvá predstaviteľov vlády prinášajú do spoločnosti napätie, frustráciu a agresivitu. Občania sú zastrašovaní za demokratické vyslovenie názoru. Vša­de­prí­tom­ná ko­rup­cia a klien­te­lizmus opäť naberá na sile a tak nezostanú peniaze na dofinancovanie zdravotníctva, školstva a rozvoj zaostalých regiónov. Členovia strany FÓRUM si uvedomujú potrebu vytvorenia pravicového bloku. Tento blok má slúžiť na serióznu komunikáciu a rozvoj spolupráce pravicových občianskych strán v snahe ponúknuť voličom alternatívu voči súčasnej vláde. Populizmus, korupcia a klientelizmus sú cestou do záhuby,“ hovorí Zsolt Simon, predseda strany FÓRUM.

„Slovensko je na chvoste Európy v takmer všetkých ukazovateľoch. A namiesto toho, aby sme konečne začali riešiť žalostný stav nášho školstva, zdravotníctva, ekonomiky či právneho štátu, už rok od volieb sledujeme len snahu vlády vyhnúť sa trestným stíhaniam, zvýšiť si platy, tlačiť nás na východ či útočiť na nezávislé inštitúcie,“ hovorí Ľuboš Schwarzbacher, predseda strany MODRÍ – ES a dodáva, že „krajina je odkázaná na okamžité a odvážne reformy.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Jedna odpoveď na “Zakladáme iniciatívu Pravicový blok”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *