Kategórie
Tlačové správy

Zachráňme národné parky

Podporte petíciu.

Petícia

Naše národné parky čelia rozvratu. Ak nezatiahneme brzdu, o prírodné bohatstvo Slovenska prídeme. Ich ničenie pritom vychádza priamo z vedenia rezortu, ktorý by ich mal chrániť.

V Malej Fatre a Poloninách hrozí zásadné zmenšovanie, alebo premena na výrazne menej chránené prírodné parky. V Tatrách sa zase chystá znižovanie ochrany v rezerváciách a v podhorských osadách s ničivými dôsledkami. Skúsených ľudí zo správy národných parkov vyhadzujú a zastrašujú. Dôležité sú záujmy biznismenov, ktorí na ničení prírody profitujú. Zonácie budú bezzubé. Prioritou je ťažba dreva, poľovačky pre papalášov a z národného parku lunapark.

Slovenská príroda a láska k nej nás spájajú. Preto rozvrat národných parkov musíme zastaviť. Ide o naše prírodné bohatstvo, národnú hrdosť a budúcnosť našich detí. Nedovoľme zničiť, čo sme tu desaťročia chránili a príroda stáročia tvorila. Zachráňme národné parky!

My, dolupodpísaní občania a občianky Slovenskej republiky, sa týmto v zmysle § 1 a nasl. zákona č. 85/1990 Zb. o petičnom práve v znení neskorších predpisov obraciame na príslušné orgány verejnej moci s petíciou za zachovanie a posilnenie ochrany všetkých národných parkov na Slovensku v súlade so zákonom č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení platnom a účinnom k 30. júnu 2024; najmä:

  • za zachovanie všetkých národných parkov na Slovensku,
  • za nezmenšovanie ich území a nedegradovanie na kategórie chránených území s nižšou ochranou; akékoľvek zmenšovanie výmery musí byť striktne odborne odôvodnené,
  • za rešpektovanie cieľa, pre ktoré sú národné parky vyhlasované; tým je zachovanie alebo postupná obnova prirodzených ekosystémov vrátane zabezpečenia nerušeného priebehu prírodných procesov, čo sa zabezpečuje zonáciou,
  • za dodržiavanie medzinárodných záväzkov a cieľov z nich vyplývajúcich,
  • za zabezpečenie trvalej ochrany a rozvoja národných parkov na Slovensku.

Toto znenie petície je pripravené tak, aby spĺňalo základné požiadavky zákona o petičnom práve a obsahovalo jasne formulované dôvody a žiadosti, ktoré môžu byť relevantné pre ochranu národných parkov na Slovensku.

Petičný výbor:

  1. Tamara Stohlová, MSc, Bratislava
  2. JUDr. Zuzana Mesterová, Košice
  3. doc. Ing. Michal Wiezik, PhD., Zvolen

Zástupca:
Tamara Stohlová, MSc, Bratislava

Podporte petíciu svojím podpisom

Národný park
Národný park.

Autor: petičný výbor petície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *