Kategórie
Tlačové správy

Progresívne Slovensko kritizuje to, čo samo robilo

Reakcia ministra Richarda Rašiho na dnešné tla­čo­vé vystú­pe­nie opo­zič­né­ho PS k zmluve MIRRI SR na právne služby.

Pán poslanec Hargaš, poradca bývalej ministerky Remišovej a neskôr jej štátny tajomník, sa zrejme veľmi obáva, že vy­sú­ťa­že­ná re­no­mo­va­ná advo­kátska kan­ce­lá­ria s me­dzi­ná­rod­nými skú­se­nosťami iden­ti­fi­kuje jeho osobné po­chy­be­nia pri krachu pro­jektu Slovensko IT, ktoré by mohli viesť k vy­vo­de­niu osobnej zod­po­ved­nosti.

Pán poslanec Hargaš ako štátny tajomník bol členom vedenia ministerstva, ktoré v pred­chá­dza­jú­com volebnom období šty­ri­krát vy­u­ži­lo rov­na­ký postup na uzatvo­re­nie zmluvy s advo­kátskou kan­ce­lá­riou na posky­to­va­nie právnych služieb v tzv. sporovej agende. Prečo to pánovi Hargašovi ako členovi vedenia MIRRI SR v tom čase nevadilo? Pýtam sa pána Hargaša, ktorý paragraf zákona o ve­rej­nom obstarávaní umožňuje vylúčiť naj­lac­nej­šiu ponuku len preto, že ad­vo­kát­ska kan­ce­lá­ria zastupuje aj iného klienta, hoci vo vzťahu k MIRRI SR nie je v žiad­nom konflikte záujmov?

Pripomínam, že ide o rámcovú zmluvu, z ktorej bolo do­te­raz vy­u­ži­tých približne 13 000 eur, a v prí­pade tejto advokátskej kancelárie ide o špe­ci­fické zastu­po­va­nie ministerstva pred Európskym súdnym dvorom, Európskou komisiou, ale aj pred súdmi SR najmä v oblasti euro­fon­dov. Pán Hargaš by mal poznať pravidlá, ktorými sa pre štátne orgány upra­vujú trans­pa­ren­tne zásady využívania právnych služieb advokátov. Napriek tomu, že zákon umožňuje použitie výnimky, my sme dodržali tieto pravidlá a v súlade s nimi sme oslovili 5 advo­kát­skych kan­ce­lá­rií a vybrali sme naj­nižšiu ponuku.

Vyzývam pána poslanca Hargaša, aby prestal klamať, uve­rej­ňo­vať po­lo­pravdy, a tak ako súčasné vedenie MIRRI SR, sa riadil práv­nymi pred­pismi Slo­ven­skej re­pub­li­ky.


Autor: Richard Raši, MIRRI SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *