Kategórie
Tlačové správy

ZOO Bratislava pozýva na „Posedenie pri orangutanoch“

Pri príležitosti Svetového dňa oran­gu­ta­nov sa v pon­de­lok 19. au­gusta 2024 o 13.00 h usku­toč­ní „Po­se­de­nie pri oran­gu­ta­noch“ s ich cho­va­teľ­kou.

Návštevníci bližšie spoznajú vzácne mláďa Cahyu a jeho rodičov. Súčasťou bude aj ko­men­to­va­né kŕmenie oran­gu­ta­nov. Po úspeš­nom prvom ročníku be­ne­fič­né­ho behu oRUNgutan, zoo plá­nuje beh zo­pa­ko­vať aj budúci rok.

Orangutany sumatrianske sú v ZOO Bratislava od roku 2010, keď prišli bratia Pagy a Filip zo ZOO Praha. Snahou však bolo vytvoriť chovný pár, a tak na zá­kla­de od­po­rú­ča­nia koor­di­ná­to­ra chovu odišiel v roku 2015 Pagy do Prahy a k Filipovi prišla samica s mlá­ďa­ťom zo ZOO Lipsko. Po sied­mich rokoch našiel dospie­va­jú­ci samec nový domov a sa­mi­ca Mengala a sa­mec Filip sa zblížili. V roku 2023 sa samici narodilo mláďa.

Orangutan sumatriansky, mláďa Cahya
Orangutan sumatriansky, mláďa Cahya.

„Cahya sa vo veku takmer 1,5 roka prejavuje ako mláďa plné energie. Keď mu matka dovolí, rád sa šplhá po la­nách, pri­čom už samo­statne zvláda aj väčšie výšky a vzdia­le­nosti od mamy. Je veľmi zvedavý, no stále vyhľa­dá­va maminu ochranu, najmä keď sa niečoho zľakne. Pri práci s oran­gu­tan­mi v zá­zemí už aj Cahya pre­ja­vu­je záujem o kon­takt, najmä počas kŕmenia, keď sú v je­dál­nom lístku oriešky. Ak má práve chuť na ze­le­ni­nu, neváha ju rodičom vytrhnúť doslova spred úst,“ opi­su­je správanie mlá­ďa­ťa cho­va­teľ­ka oran­gu­ta­nov suma­trian­skych.

„Dospelé orangutany, Mengala aj Filip, sú k mlá­ďa­ťu mi­mo­riadne zho­vie­va­vé. Hoci Filip kon­takt s mlá­ďa­ťom sám ne­vy­hľa­dá­va, pokiaľ sa k nemu mláďa pri­blíži a do­týka sa ho, výrazne mu to ne­pre­káža. Aj matka Mengala svoju pozornosť prispô­so­bu­je pri­me­rane Cahyovmu veku a vý­vinu. Mengala je skúsená matka, no Cahya je prvým Filipovým potomkom. Je preto zaujímavé po­zo­ro­vať vzájomné interakcie a to, ako sa, od mo­mentu na­ro­de­nia Cahyu, mení Filipovo sprá­va­nie v prí­tom­nosti mlá­ďa­ťa,“ uvádza zoo­lo­gička Magdaléna Hadová.

Benefičný beh oRUNgutan 2024 v ZOO Bratislava
Benefičný beh oRUNgutan 2024 v ZOO Bratislava.

V apríli sa konal benefičný beh oRUNgutan, ktorý prilákal 550 bežcov. Vyzbie­ra­lo sa tak­mer 9 000 € na zlep­še­nie pa­vi­ló­nu primátov, domova oran­gu­ta­nov suma­trian­skych. Po­du­ja­tie malo veľký úspech, a preto ZOO Bratislava plánuje beh zopakovať aj budúci rok. Získané peniaze z tohto ročníka behu budú využité na nákup hamakov – zá­ves­ných lôžok z pevnej tkaniny, zámočnícke úpravy, vzde­lá­va­cie panely a ďalšie zvý­še­nie kom­fortu zvierat. V pa­vi­ló­ne už prebehli via­ceré zmeny, ako výmena skiel, inšta­lácia napá­ja­čiek a no­vých vzde­lá­va­cích panelov či výsadba zelene; plánuje sa aj výmena podlahy a pre­sie­ťo­va­nia vnú­tor­ného výbehu.

ZOO Bratislava

Návštevou zoologickej záhrady pod­po­ru­je­te sta­rostli­vosť a och­ranu vzácnych a ohro­ze­ných ži­vo­čí­chov a ich možný návrat do di­vo­kej prí­rody. Spo­loč­nými silami tak prispie­vame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi.

Ďakujeme!


Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *