Kategórie
Tlačové správy

Leto v ZOO Bratislava

Komentované kŕmenia zažijete každý deň.

ZOO Bratislava

Plánujete letný výlet? ZOO Bratislava by určite nemala chýbať na vašom zozname miest, ktoré chcete navštíviť. Ľahko dostupná autom, bicyklom alebo mestskou dopravou, ponúka únik do prírody medzi vzácne zvieratá. Počas letných prázdnin tu každý deň zažijete komentované kŕmenia – spolu viac ako 250 kŕmení u 40 rôznych druhov zvierat, s viacerými novinkami.

Komentované kŕmenia sa konajú priamo pri výbehoch zvierat a trvajú približne 30 minút. Chovateľ prináša časť kŕmnej dávky a rozpráva návštevníkom o danom druhu a o konkrétnych jedincoch. Lamám, zubrom a žirafám, môžu dať počas komentovaného kŕmenia potravu návštevníci.

„Do programu komentovaných kŕmení sme pridali nové zaujímavé vtáčie druhy, ktoré chceme návštevníkom priblížiť. Papagáje lori trojfarebné sú obratní letci a majú netradičný druh potravy, rybáriky smejivé sa napriek svojmu názvu živia rybami len výnimočne, majú však zaujímavú prezývku. Ibisy, lyžičiare, hlaholky, chochlačky, hrdzavka, to všetko sú obyvatelia ‚ibisáckej voliéry‘, ktorých bližšie spoznáte na komentovanom kŕmení. Aj počas bežného denného kŕmenia sa návštevníci radi pri chovateľoch pristavovali a pýtali na pelikány, ich jedálniček či mäsité výbežky na čelách. Práve preto sú tiež súčasťou programu komentovaných kŕmení,“ opisuje novinky zoologička Kristína Šnegoňová.

Komentované kŕmenia sú bezplatné a ich program je uverejnený na webovej stránke, ako aj na sociálnych sieťach ZOO Bratislava.

Kŕmiť zvieratá len tam, kde je to povolené

Chovatelia počas komentovaných kŕmení vysvetľujú aj potreby zvierat a riziká spojené s nekontrolovaným prikrmovaním. Na základe svojich dietetických potrieb má každé zviera presne určenú kŕmnu dávku. Nesprávne kŕmenie môže zhoršiť zdravotný stav zvieraťa a vyvolať konflikty u skupinovo žijúcich zvierat. Preto je dôležité, aby návštevníci rešpektovali návštevnícky poriadok a nekŕmili zvieratá svojvoľne.

Okrem komentovaných kŕmení môžu návštevníci navštíviť Gazdovský dvor, novú časť zoo s atmosférou menšieho gazdovstva, kde sú malé hospodárske zvieratá, vidiecka záhradka, jazierko a originálne drevené dekorácie. Na kontaktnej lúke sa nachádzajú miniatúrne plemená oviec a kôz, ktoré je možné kŕmiť krmivom z automatu. ZOO Bratislava je domovom pre 200 druhov zvierat z celého sveta, vrátane nosorožcov, žiráf a šimpanzov, a je otvorená denne od 9.00 h do 19.00 h s posledným vstupom o 18.00 h.

Foto:

Takin zlatý, samec (18. 9. 2023)
Takin zlatý, samec (18. 9. 2023).
Hrošík libérijský (ZOO Bratislava)
Hrošík libérijský (ZOO Bratislava).
Rybárik smejivý (ZOO Bratislava)
Rybárik smejivý (ZOO Bratislava).

Návštevou zoologickej záhrady pod­po­ru­je­te sta­rostli­vosť a och­ranu vzácnych a ohro­ze­ných ži­vo­čí­chov a ich možný návrat do di­vo­kej prí­rody. Spo­loč­nými silami tak prispie­vame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi.

Ďakujeme!


Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *