Kategórie
Tlačové správy

Finálová dvanástka v ankete Strom roka 2024 je známa!

Hlasovanie za obľúbené stromy práve začína.

Strom roka (Slovensko)

1. júla 2024 – Čo strom, to jedinečný príbeh. O titul Strom roka 2024 opäť bojuje tucet najzaujímavejších stromov z celého Slovenska, ktoré sa rozhodli rozpovedať svoje príbehy. O víťazovi rozhoduje verejnosť v hlasovaní od 1. júla do 30. septembra na stránke Strom roka.

Jednotlivci, školy, organizácie – tí všetci sa rozhodli nominovať výnimočný strom zo svojho okolia v 22. ročníku populárnej ankety Strom roka, ktorú organizuje Nadácia Ekopolis. V súťaži, kde nerozhoduje vek, či výzor, ale príbeh a jeho spojenie s ľuďmi, sa dostane pozornosti starým, vzácnym, či ohrozeným stromom. Na víťaza čaká odborný posudok, ošetrenie arboristami a postup do európskeho finále.

„Sú to práve existujúce staré stromy, ktoré dnes musíme najviac chrániť. Aj vďaka ankete už viac ako 20 rokov nie len že upozorňujeme na ich význam, hodnotu a krásu, ale i prispievame k ich odbornému ošetreniu a záchrane,“ hovorí Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis.

Ako hlasovať?

Hlasovanie potrvá od 1. júla do 30. septembra 2024 a za svojho favorita je možné zahlasovať štyrmi spôsobmi:

  • Hlasovanie na webe: svojho favorita vyberiete v ponuke finalistov na webe Strom roka, váš hlas bude overený vďaka e-mailu, ktorý pri hlasovaní zadávate.
  • Originálny hlasovací lístok: ten nájdete v letnom čísle časopisu Krásy Slovenska, v kníhkupectve Artforum v Bratislave, na podujatiach, ktoré s anketou navštívime, či priamo od nominujúceho. Počet vytlačených hlasovacích lístkov je obmedzený.
  • Formou SMS správy: a to zaslaním správy vo formáte STROM*XX*kontaktné údaje (kde XX je číslo stromu v rozsahu 1 – 12) na číslo 7773. Ideálne je uviesť meno, priezvisko a e-mailovú adresu.
  • Facebook hlasovanie: hlasovať sa dá na sociálnej sieti Facebook Nadácie Ekopolis, vo fotoalbume „Finalisti Strom roka 2024“ pri konkrétnej fotografii obľúbeného stromu.

Poslanie ankety

Poslaním ankety je upozorniť na krásu a hodnotu stromov a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Každoročne sa ako súčasť ankety uskutočňuje aj súťaž pre školy, ktorej cieľom je podporiť hlasovanie v ankete a zvýšiť záujem najmladšej generácie o svoje okolie. Na prvé tri víťazné stromy čaká odmena v podobe dendrologického posudku a odborné ošetrenie v hodnote 300 eur, ošetrenia sa dočkajú aj ďalšie stromy, ktoré sú vybrané spomedzi všetkých nominovaných stromov odborníkmi. Na hlasujúcich čakajú aj milé ceny z nadácie a od partnerov ankety.

Hlavným partnerom je Nadácia Slovenskej sporiteľne. Ďalšími partnermi sú ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je viac ako 10 rokov známy spevák Peter Lipa.


Autorka: Martina Hromadová (Ragalová), PR manažérka Na­dá­cie Eko­po­lis.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *