Kategórie
Tlačové správy

Predaj firmy či rodinné nástupníctvo?

Mnohé problémy vznikajú (aj) vďaka pasivite štátu.

Highgate Law & Tax

Väčšina firiem sa postupne dostane do situácie, kedy sa ich zakla­da­te­lia alebo ma­ji­te­lia ocitnú pred pro­fe­sij­nou a ži­vot­nou dile­mou, ako ďalej. Či v pod­ni­ka­ní pokra­čo­vať, alebo svoj majetok speňažiť a pre­dať ho nie­komu ďalšiemu, prí­pad­ne pre­su­núť vlastníctvo na iných ro­din­ných prísluš­ní­kov.

Do rozhodovania často vstupujú viaceré predvídateľné i menej oča­ká­va­né udalosti, ako úmrtie jedného zo spo­loč­ní­kov, sobáš alebo rozvod. Kým v su­sed­ných krajinách im legislatíva uľahčuje život, od­bor­níci z High­gate Law & Tax upo­zor­ňu­jú, že na Slo­ven­sku je inšti­tu­cio­na­li­zá­cia ochrany majetku stále v plienkach a ma­ji­te­ľov firiem skôr limituje a na­bá­da ich hľadať riešenia aj za hra­ni­cami.

V ostatných rokoch sa pod Tatrami množia prípady firiem, ktoré odštar­to­vali svoje pô­so­be­nie ešte v „di­vo­kých“ 90. rokoch mi­nu­lého sto­ro­čia a v sú­časnosti žnú ovocie talentu svojich zakla­da­te­ľov. Majitelia, často pred či už v dô­chod­cov­skom veku, logicky zvažujú, čo s roz­beh­nu­tým pod­ni­ka­ním urobia a ak majú schopných nasledovníkov, núka sa im možnosť pre­ne­cha­nia podielov na firme práve im. Ak nie, ďalším možným riešením je ich predaj ostatným spo­loč­ní­kom (ak ich majú), prí­padne kon­ku­ren­cii, alebo investo­rovi. Vzťahy medzi spo­loč­níkmi, založené často viac na dô­vere ako pevných zmluvách, však v praxi často na­rá­žajú na prekva­pu­júce právne limity.

„Hovoríme o očakávaných a neoča­ká­va­ných životných situ­á­ciách. Medzi tie prvé patrí očakávaný vek odchodu do dôchodku, kedy deti napríklad nechcú prebrať kormidlo od firmy a na stole je teda predaj spoločnosti niekomu ďalšiemu. Z tých ne­oča­ká­va­ných sú to najmä úmrtie jedného zo spo­loč­ní­kov, alebo rozvody, kedy do hry vstupuje jeden z man­že­lov. Sem taktiež patria nečakané reakcie jedného zo spo­loč­ní­kov na nejaký návrh, ktorý príde zvonku. Štan­dar­dná situácia je, keď dvaja z troch spoločníkov sú niečomu naklonení a ten tretí menej. Vtedy dochádza k sporom o to, za akých podmienok – a či vôbec – firmu predať,“ hovorí partner advokátskej kan­ce­lá­rie High­gate Law & Tax Tomáš Demo.

Práve „neošetrenie si“ vopred stanovených pravidiel rozhodovania a práv­nych následkov pri takýchto situáciách nielen v rodinnej firme býva príčinou zložitého hľadania dohody v takýchto situáciách. Niekedy pritom celkom postačí lepšie spra­co­va­ná spo­lo­čen­ská zmluva alebo dohoda medzi spo­loč­níkmi, na základe ktorej je a bude jed­no­značne upra­vené napríklad to, ako sa vy­po­číta hod­nota obchod­ného podielu pri jeho predaji medzi spo­loč­níkmi, alebo právo dvoch spo­loč­níkov „prinútiť“ toho tretieho predať firmu investorovi pri vopred de­fi­no­va­ných pa­ra­metroch. Podľa odborníka je kľúčové si včas ujasniť, akú ma kto váhu rozho­do­va­nia a okrem pred­ví­da­teľ­ných sa v ro­zum­nom ho­ri­zonte dohodnúť aj na tých ne­pred­ví­da­teľ­ných scenároch. Ideálne ešte skôr, ako vôbec nastanú.

„Napríklad o tom, akým spôsobom sa bude spoločnosť riadiť, ak jeden zo spoločníkov zomrie. Má prejsť jeho podiel na jeho dedičov, alebo máme dedenie úplne vylúčiť a radšej tých nástupcov nejako majetkovo kom­pen­zo­vať namiesto vpustenia do firmy? Zároveň je fajn si postrážiť aj to, ak tam začnú pribúdať manželstvá. Či jeden z manželov má alebo nemá nárok na časť podielu, ak sa rozvedú a podobne,“ dopĺňa advokát Highgate Law & Tax Tomáš Demo.

Pomerne častým fenoménom je situácia, keď sú vo vedení firmy traja spoločníci – napríklad dvaja bratia a ich známy – no nedokážu sa spoločne dohodnúť na jej ďalšom smerovaní. Niekto ju chce predať, iný pokračovať, ďalší prenechať svoj podiel svojim deťom, respektíve iným členom rodiny. V prí­pa­de, že dvaja z troch v spo­loč­nosti aktívne pôsobia, „nalievajú“ do nej vlastný kapitál a ten tretí sa už istý čas len pasívne „vezie“, lebo me­dzi­tým poklesla jeho mo­ti­vá­cia na jej rozvoji ďalej par­ti­ci­po­vať, je možné ho z nej dostať preč namiesto klasického výkupu aj inak.

„Pri pasívnom spoločníkovi, ktorého úsilie, ochota a vôľa naďalej sa podieľať na rozkvete danej firmy rapídne upadne, nám vzniká situácia tzv. mŕtvej ekvity. V situácii, kedy operatívne aj kapitálovo aktívni spoločníci majú záujem vykúpiť pasívneho spoločníka, poskytuje zákon iba limitované možnosti jeho vylúčenia zo spoločnosti. Preto aj pre tieto prípady je vždy lepšie vopred dohodnúť si pravidlá budúcich opcií na podiely medzi spoločníkmi,“ dodáva partner advokátskej kancelárie Highgate Law & Tax Tomáš Demo.

Riadnej inštitucionalizácii ochrany majetku v rámci firiem na Slovensku naďalej bráni často zastaraná, alebo chýbajúca legislatíva. Kým v susednom Česku úspešne fungujú inštitúty nadačných a zvereneckých fondov, ktoré dokážu vlastníctvo majetku zakladateľov oddeliť do zvláštnych, na to určených štruktúr, a okrem iného ho tak chrániť v mnohých krízových situáciách, u nás ich stále nemáme. Minulý rok totiž neprešla parlamentom novela zákona o nadáciách, ktorá mala ambíciu niektoré tieto na západe etablované inštitúty zaviesť aj do nášho právneho poriadku. Napríklad v prípade rodinných firiem sa prostredníctvom nadácií vyčleňuje majetok z domény a priamej kontroly spoločníkov (a ich budúcich dedičov) a nakladanie s ním je vopred zadefinované v rodinných ústavách. V prípade zve­re­neckých fondov je naopak využívaný správca, ktorý má vopred stanovenú zodpovednosť aj oprávnenia, ako nakladať s majetkom v prospech jeho beneficientov. Postupuje podľa vopred stanovených pravidiel určujúcich, čo robiť, ak napríklad zomrie niektorý zo spoločníkov, a v akom časovom ho­ri­zonte sa jeho be­ne­fi­cientom, spra­vidla deťom, uvoľ­ňujú finančné prostriedky vy­ge­ne­ro­vané z pod­ni­ka­nia (či už na štú­dium, alebo na život).

„Aj keď na Slovensku teda zatiaľ nemáme takéto inštitúty, existujú aj u nás re­a­li­zo­va­teľ­né štruk­túry a právne nástroje, ktorými vieme majetok v ne­o­ča­ká­va­ných si­tu­á­ciách chrániť,“ pridáva advo­kát High­gate Law & Tax Tomáš Demo s tým, že tieto pro­vi­zórne rie­še­nia vedia do istej miery nahra­diť iné nástroje a ochrániť majetok firmy pred ne­ja­kou kon­krétnou životnou situáciou nie­kto­rého zo spo­loč­ní­kov.

Vyžaduje si to však väčšiu mieru kreativity na rozdiel od etablo­va­ných rie­še­ní niekde na zá­pa­de.

„Náš právny poriadok je pomerne limitujúci. Jedným z problémov pri riešení sporov medzi spo­loč­níkmi sú z našej skú­se­nosti napríklad rigidné usta­no­ve­nia týkajúce sa jed­not­li­vých právnych foriem obchodných spoločností. Ak by sa slovenská právna úprava obchod­ných spo­loč­ností inšpi­ro­va­la napríklad praxou nemeckých alebo rakúskych spo­loč­ností s ru­če­ním obmedzeným, z hľadiska flexibility práv, ktoré tí spoločníci majú, napríklad aj pri vy­lu­čo­vaní pasívnych členov, mnohým by to uľahčilo a zjedno­du­šilo život,“ uzatvára partner advo­kátskej kan­ce­lá­rie advokát High­gate Law & Tax Tomáš Demo.


Autor: kancelária Highgate Law & Tax s. r. o.

Správu dodal Martin Erdöfy z PR Clinic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *