Kategórie
Knihy Tlačové správy

Publikácia SODB pre najmenších

Štatistický úrad SR vydal uni­kátnu publi­ká­ciu „SODB pre naj­men­ších“.

SODB 2021 pre najmenších
Obálka knihy SODB 2021 pre naj­men­ších.

Jej cieľom je popularizácia výsledkov Sčí­ta­nia oby­va­te­ľov, domov a bytov 2021, ale najmä priblí­že­nie obsahu a za­me­ra­nia SODB 2021 deťom. Ško­lá­kom je pri­me­ra­ne vysvetlený spô­sob sčí­ta­nia oby­va­te­ľov a jeho význam pre spo­loč­nosť.

Pre prvý stupeň základ­ných škôl

Publikácia je primárne určená pre žiakov prvého stupňa základ­ných škôl. Je na­pí­sa­ná pú­ta­vou for­mou prístup­nou práve detskému publiku a vy­u­ži­teľ­ná na vy­u­čo­va­cích ho­di­nách, ale aj ako voľ­no­ča­so­vá ak­ti­vi­ta v krúž­koch alebo v školských klu­boch.

Vzorová populácia 100 oby­va­te­ľov

Deti na prvom stupni základnej školy si ešte ne­ve­dia pred­sta­viť počty oby­va­te­ľov uvádzané v stá­ti­sí­coch alebo miliónoch, preto sú výsledky sčí­ta­nia po­me­ro­vo pre­rá­ta­né na vzo­ro­vú po­pu­lá­ciu 100 oby­va­te­ľov Slo­ven­ska. V zjed­no­du­še­nej mierke sú tak pre­zen­to­va­né naj­význam­nej­šie základné po­pu­lačné cha­rak­te­ristiky ako napríklad: po­hla­vie, vek, ma­te­rinský jazyk či rodinný stav. Pre lep­šiu ná­zor­nosť sú tieto in­for­má­cie vi­zu­a­li­zo­va­né aj do for­my jed­no­du­chých a pre­hľad­ných gra­fov a máp.

Interaktívne úlohy a kvízy

Okrem prezentácie zaujímavých faktov je sú­čas­ťou publi­ká­cie aj nie­koľ­ko in­ter­ak­tív­nych úloh. Deti si tak môžu s po­mo­cou pe­da­gó­ga zorga­ni­zo­vať napríklad vlastné triedne sčí­ta­nie s násled­ným spra­co­va­ním výsled­kov a ich vy­hod­no­te­ním. Žiaci si tiež môžu overiť svoje na­do­bud­nu­té ve­do­mosti for­mou vtip­ného zá­ve­reč­ného kvízu.

PhDr. Ľudmila Ivančíková, PhD., gene­rál­na ria­di­teľ­ka sekcie so­ciál­nych šta­tistík a de­mo­gra­fie: „Publi­ká­cia pre deti bola pre nás výzvou. Som úprimne rada, že sa ko­le­go­via s veľ­kou chuťou tejto výzvy zhostili. Všetci máme deti alebo už vnukov a bola to pre nás osobne krásna práca. Tvár našej publi­ká­cie patrí dcérke jed­né­ho z edi­to­rov – Grétke a ja verím, že aj s jej po­mo­cou spo­pu­la­ri­zu­je­me výsledky Sčí­ta­nia oby­va­te­ľov, domov a by­tov 2021 de­ťom.“

Čo všetko deti nájdu v publi­ká­cii SODB pre naj­men­ších (otázky a od­po­ve­de)

Komu je publikácia určená?

Publikácia je primárne určená pre žiakov prvého stupňa základ­ných škôl. Je treba po­ve­dať, že je prvá svojho druhu a je­di­neč­ná. Treba si uve­do­miť, že mnohé dnešné deti na prvom stupni už budú aktív­ny­mi účastníkmi cenzu v roku 2031. Ve­rí­me, že bu­do­va­nie vzťahu k šta­tis­tickým údajom vhodnou formou od út­le­ho veku na­po­mô­že ich chuti sčí­ta­vať sa a s údaj­mi aj ča­som pra­co­vať.

Akou formou je písaná?

Deťom sa prihovára postavička „Sčítajko“, ktorá je sprie­vod­com publi­ká­ciou. Sčítajko vtipne a veľ­mi jed­no­du­cho vy­svet­ľu­je in­for­má­cie, ktoré o na­šej spo­loč­nosti zo SODB 2021 máme. Na­bá­da deti prostred­níc­tvom ich ro­di­čov a pe­da­gó­gov, aby mu poslali e-mail na sci­taj­ko@sta­tistics.sk a sa­mo­zrej­me naj­za­u­jí­ma­vej­šie pod­ne­ty uve­rej­ní­me na so­ciál­nych sie­ťach a od­me­ní­me pre­kva­pe­ním. Publi­ká­cia je vy­u­ži­teľ­ná na rôz­nych vy­u­čo­va­cích ho­di­nách, ale i ako voľ­no­ča­so­vá aktivita v krúž­koch alebo v škol­ských klu­boch. My ju od­po­rú­ča­me aj ako prázdni­no­vú zá­ba­vu, práve vďaka mož­nosti získať darček, niečo si nakresliť a za­ba­viť sa.

Boli takéto publikácie vydané už v mi­nu­losti?

Nie neboli, unikátnosť publikácie spo­čí­va aj v tom, že je prvá svojho druhu. Jej vznik ini­cio­va­li experti sčí­ta­nia, ktorí majú deti, vnukov a vi­de­li z osob­nej skú­se­nosti cestu ako sa deťom pri­ho­vo­riť. Zhostili sa obsahu, našli formu komunikácie s deťmi a na­po­mohli aj pú­ta­vej gra­fi­ke. Tvárou publi­ká­cie je Grétka Chro­meč­ko­vá, dcéra jed­né­ho z edi­to­rov Andreja Chro­mečka. Sa­mo­zrejme sme ešte počas tvorby publi­ká­ciu testo­va­li na na­šich deťoch a vďaka vtipnej forme a naozaj peknej detskej gra­fi­ke deti ba­vi­la.

Ako sú dáta deťom vysvetlené?

Kolegovia v realizačnom tíme vy­mysle­li jed­no­du­chý a po­cho­pi­teľ­ný model. Deti si na prvom stupni základ­nej školy ešte ne­ve­dia pred­sta­viť počty oby­va­te­ľov uvá­dza­né v stá­ti­sí­coch alebo milió­noch, preto sú výsledky sčí­ta­nia po­me­ro­vo pre­rá­ta­né na vzo­ro­vú po­pu­lá­ciu 100 oby­va­te­ľov Slo­ven­ska. V zjedno­du­še­nej mierke sú tak pre­zen­to­va­né naj­význam­nej­šie základné po­pu­lačné cha­rak­te­ristiky ako napríklad: pohlavie, vek, materinský jazyk či ro­din­ný stav. Pre lepšiu ná­zor­nosť sú tieto in­for­má­cie vi­zu­a­li­zo­va­né aj do for­my jed­no­du­chých a pre­hľad­ných grafov a máp.

Obsahuje publikácia aj testy a kvíz?

Okrem prezentácie zaujímavých faktov je sú­čas­ťou publi­ká­cie aj nie­koľ­ko in­ter­ak­tív­nych úloh. Deti si tak môžu s po­mo­cou pe­da­gó­ga zor­ga­ni­zo­vať napríklad vlastné triedne sčí­ta­nie s ná­sled­ným spra­co­va­ním výsledkov a ich vy­hod­no­te­ním. Žiaci si tiež môžu overiť svoje na­do­bud­nu­té ve­do­mosti for­mou vtip­ného zá­ve­reč­ného kvízu. No a sa­mo­zrejme je tu Sčítajko, kto­ré­mu môžu svoje triedne výsledky poslať a dostať darček.

Je publikácia dostupná aj ši­ro­kej ve­rej­nosti?

Široká verejnosť ju nájde na stránke Šta­tis­tic­ké­ho úradu SR priamo v oran­žo­vej dlaž­di­ci hneď po vstupe na stránku. Pe­da­gó­go­via ju môžu žiakom poskyt­núť v tla­če­nej po­do­be alebo im ju pre­zen­to­vať na in­ter­ak­tív­nej ta­bu­li.

Publikácia SODB pre naj­men­ších je dostupná všet­kým, nie­len naj­men­ším na we­bo­vej stránke Šta­tistické­ho úradu Slo­venskej re­pub­li­ky.


Autorka: Jasmína Stauder, Šta­tistický úrad Slo­venskej re­pub­li­ky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *