Kategórie
Tlačové správy

ZOO Bratislava oslávi týždeň venovaný práci chovateľov v zoo

Vyskúšať si ju môžete aj vy.

Chovateľka tiav, Kika (ZOO Bratislava)
Chovateľka tiav, Kika (ZOO Bratislava).

Hlavnou myšlienkou Týždňa chovateľov je zviditeľniť prácu chovateľov v zoo a verejne im poďakovať. Od 22. do 25. júla ZOO Bratislava organizuje špeciálne komentované kŕmenia a rozhovory s chovateľmi a zoológmi. Návštevníci budú mať možnosť zapojiť sa do tvorby enrichmentu pre zvieratá a navštíviť zázemie šeliem či žiráf. Zoo ponúka celoročné zážitkové programy „Pol dňa chovateľom“, kde si môžete vyskúšať prácu chovateľa.

V ZOO Bratislava pracuje 25 chovateliek a 5 chovateľov, pričom každý z nich má na starosti určitú skupinu zvierat, nazývanú rajón. Tieto rajóny zahŕňajú napríklad terárium, vtáky, šelmy, primáty a les. Práca chovateľa v zoo si vyžaduje precíznosť a oddanosť za každého počasia, pričom osobné ambície ustupujú do úzadia a do popredia sa dostáva blaho zvierat.

„Pracovnú pozíciu chovateľa zvierat v zoologickej záhrade som si vybrala práve kvôli myšlienke a celkovému posolstvu možnosti prinavrátenia živočíšnych druhov späť do voľnej prírody. Moja práca nie je jednotvárna, každý deň so sebou prináša nové výzvy a každé obdobie roku je špecifické. Odmalička ma fascinoval svet zvierat. Ako štvorročná som dostala svojho prvého papagája a kým iné deti rodičov ťahali v zoo pozrieť sa na opice, ja som sedela pri jazere a pozorovala vtáky. Baví ma pracovať so zaujímavými skutočne exotickými druhmi zvierat ako sú napríklad plameniaky či pelikány. Taktiež sa veľmi teším z nášho krkavca, pri ktorom môžem dennodenne zažívať jeho inteligenciu a interakciu s okolím. V budúcnosti by som chcela pracovať s ohrozenými druhmi ako je kakadu palmový alebo sa podieľať na chove vtákov nestor kea,“ približuje svoju prácu chovateľka vtákov Veronika.

Návštevníci bližšie spoznajú prácu chovateľov počas Týždňa chovateľov, ako aj na komentovaných kŕmeniach zvierat, ktoré sa konajú denne počas celého leta.

Návštevou zoologickej záhrady pod­po­ru­je­te sta­rostli­vosť a och­ranu vzácnych a ohro­ze­ných ži­vo­čí­chov a ich možný návrat do di­vo­kej prí­rody. Spo­loč­nými silami tak prispie­vame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi.

Ďakujeme!


Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *