Kategórie
Zošity humanistov

Matrikoví katolíci sa vyfarbujú

Sekularizácia je na postupe. Môže sa viera vrátiť?

Moja mama spievala piesne, zväčša len refrény, ktoré som nikdy nepočul v rozhlase, tobôž v televízii, ako napríklad:

„A ja si milenku nenechám (opakuj), trebárs na tom sve­te (opakuj) nič nemám.“

Z čoho to mohlo byť? Alebo:

„Poslouchejte, lidi, smutnou tragédii, dítky šly vesele na vý­let, víc se nevrátili.“

(V roku 1936 v Rakviciach na Dyji na južnej Morave sa pri školskom výlete pri prevoze cez rieku potopila kompa a uto­pi­lo sa 31 z 52 školákov.)

Prekvapuje ma, že ani na Googli po nich nenachádzam stopu. V tom čase ma rodičia posielali v nedeľu do kostola a neskoršie ako gymnazista bývajúci v Trnave, som musel nosiť potvrdenie od p. farára na našej dedine, že som tam bol na nedeľnej povinnej omši (keď sme po čase chodili za kostol, vzájomne sme si ho sami vyrobili). To všetko patrí minulosti. Môže sa niečo vrátiť?

Pápež František žne súhlas za svoje progresívne názory, ktoré sa môžu zdať pokrokové len pri porovnaní s vý­rok­mi jeho predchodcu Benedikta XVI. a ktoré dogmatickí kresťania typu budúceho kandidáta na prezidentstvo USA Ricka Santoruma „len ťažko vedia počúvať“. Napríklad, že pojmy božského stvorenia a Darwinovho prírodného vývoja si neprotirečia, že cirkev sa má starať o chu­dob­ných a že sám nezatracuje ani homosexuálnych kňazov. Terajšiu situáciu charakterizuje skutočnosť, že v roku 2013 ho vyhlásil za osobnosť roka konzervatívny Time aj liberálny The Advocate (neoficiálny orgán komunity LGBT). Ťažko veriť, že prirovnaním mnohodetnej rodiny k vrhu králikov myslel kritiku preľudnenosti.

Nemalo by sa zabúdať, že František dosiaľ nič nezmenil na cirkevnej doktríne o týchto otázkach. Neodvolal Benediktovo urážlivé odsúdenie transgenderových ľudí, ktorí vraj strácajú ľudskú dôstojnosť. Ba čo viac, pred krátkym časom pochválil Slovákov, že bránia rodinu v referende, ktoré malo jednak zakázať manželstvá a adop­ciu detí rovnakopohlavným párom, jednak sexuálnu výučbu v škole. Výsledok referenda medzitým ukázal, že katolícka cirkev sa aj napriek pápežovmu zásahu čím ďalej, tým viac odcudzuje aj slovenským veriacim. Usmiata tvár pápeža na bilborde utvrdila síce presvedčenie skalných veriacich , ale nezviedla ani matrikových veriacich k prechádzke do neďalekej prázdnej volebnej miestnosti. Vôľa ľudu vyhrala v pomere 4 : 1.

Z vyše 30 priamych potomkov môjho otca (nar. 1900) a mo­jej mamy (nar. 1904) v priebehu storočia len jeden kľačiaval pred oltárom, aj to ako odstrašujúci príklad nehodného komunistom slúžiaceho kňaza-jezuitu. Téma viery či náboženstva prestala existovať v rodinách aj medzi rodinami a napriek snahám ostávam zatiaľ je­di­ným aktívnym ateistom. Iba nezaslúžené bohatstvá cirkví a umelo nadnesené spoločenské postavenie kňazov sa občas odsudzuje. Nie všetci pravnuci boli pokrstení. Re­fe­ren­da sa zúčastnili len štyria a všetci hlasovali trikrát Nie.

Tie pekné piesne upadli do zabudnutia. Kdeže by tie mohli konkurovať ukričanému popu a rocku? Kto vie, či dnešní gymnazisti, bývajúci na dedine, nosia p. ka­te­ché­to­vi potvrdenie o chodení (aj poza) kostol. Alabama sa prá­ve dnes stáva 37. štátom USA, kde sú povolené rov­na­ko­pohlavné manželstvá. Sekularizácia je na postupe, a to je dobre.

Článok bol uverejnený 13. 2. v denníku Pravda v rubrike Názory. Redakcia Pravdy ho uverejnila v skrátenom vy­da­ní.


Autor: Rastislav Škoda.

Článok bol pô­vod­ne uve­rej­ne­ný v Zo­ši­toch hu­ma­nis­tov č. 103 v nedeľu 15. februára 2015.

Jedna odpoveď na “Matrikoví katolíci sa vyfarbujú”

Pod článkom boli komentáre. Vyberám:

Cibrinka
February 28, 2015
Cieľom referenda nebolo zakázať sexuálnu výchovu. Ako ste na to taký blud prišli, vysvetlíte mi?
Václav Havel si zasluhuje obdiv pre jeho chlapské rozhodnutie včas odísť. Pre tých, ktorí to nedokážu, zostáva naozaj tvrdá kritika.

Pri čítaní tohoto blogu som neveriacky krútil hlavou. Toľko zavádzania… Pápež niekedy prirovnával preľudnenosť Zeme k rozmnožovacím zvyklostiam králikov? Kedy? Kde?

Pokiaľ sa predsa rozhodnete brániť tento Váš hanebný výrok, dobromyseľne Vám poradím nájsť si skutočné slová pápeža k tejto téme na portále TvojOponent. Vložil by som sem aj link, ale Vy by ste ho zase zmazali s odôvodnením, že príspevok presiahol povolený rozsah – nikde a nikým nedefinovaný.

V zozname vedomých spolupracovníkov ŠTB je aj meno Bratislavčana Rastislava Škodu. Slušne sa spýtam: Je to Váš syn?

***

Moja reakcia:

„Ale, ale. Otázka z referenda: Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?“

***

Cibrinka
February 28, 2015
Keby ste,Lemmy, nepodliehali marxistickej propagande (nielen tej pána Škodu), vedeli by ste, že:
2. vatik. koncil prijal uznesenie o nutnosti rozumnej sexuálnej výchovy. Podľa Škodu teda koná pápež v rozpore s 2VK?

Pán Škoda trestuhodne cenzuruje diskusiu a neumožňuje slobodne čeliť klamstvám.
Preto linkujem externý text: http://pohladobcana.blogspot.sk/2015/02/tretia-otazka-referenda-dokedy-budu.html

***

Moja reakcia:

„Cibrinka, opäť klamstvo, ako môžem podliehať nejakej propagande, keď uvediem fakt? Netreba si vymýšľať.“

Cibrinka
March 1, 2015
Fakt ste neuviedli fakt. Navodzujete dojem, akokeby be referendum malo zakazovať sexuálnu výchovu. Prečítajte si ešte raz linkový článok.

***

Rastislav
March 2, 2015
Pravdaže som to ja, dátum narodenia súhlasí. Som rád, že ste ma na to upozornili, dosiaľ to nik neurobil a sám som na to nepomyslel. Bŕŕŕ. Škoda.

***

Cibrinka
March 2, 2015
Dátum narodenia nesúhlasí – nerobte sa mladším…ale ďakujem za spam, potešilo.

Inak ako hodnotíte poškodenie pamätníka súdruhovi Biľakovi?

***

Rastislav
March 2, 2015
Akože dátum narodenia nesúhlasí? Čože to máte za dokumenty? Pozrite sa na to ešte raz a zväčšite si litery. Okrem toho myslím, že ste si už našli údaje o tom, ako bľabotavý pápež (z mnohých slovenských synoným najpodobnejšie americkému blabblemouth) zavadil o rozmnožovanie králikov v súvislosti s mnohodetnými rodinami. A tí, čo ničia pamätníky a náhrobníky, sú si vždy príbuzní – dnešní zarytí moslimovia v Iraku a Sýrii a pravdepodobne katolícki antikomunisti v Bratislave. Obidvoch odsudzujem.

***

Cibrinka
March 2, 2015
Pán Škoda, uberte! Nepristane Vám taký osočujúci štýl.

Pápež a králiky: https://sites.google.com/site/tvojoponent/ateizmus/kulturna-vojna/tlak-verejnej-mienky-ako-nastroj/znevazovanie-cirkevnych-osobnosti/papez-frantisek

Môj názor na zničenie busty Biľaka je tu – nick pfff pfff – http://dennik.tyzden.sk/eugen-korda/2015/02/25/vasil-bilak-odpocivaj-v-pokoji/

A nešlo o katolíckeho antikomunistu, ale židovského umelca.

Čo sa týka registračných záznamov ŠTB, mal som na mysli asi iný dokument – išlo možno o Vášho menovca, ak nie syna či príbuzného (?) – nepoznám Vaše rodinné pomery. Nemyslím si, že je to vhodné tu dávať do diskusie. Ak máte záujem, pošlem to mailom – ale kam?

***

Rastislav
March 4, 2015
Nemáte cit pre logiku vecí, pán Cibrinka (hoci toto meno som v databáze slovenských priezvisk nenašiel.)

1. Ja som si istý, že na Slovensku nenájdete menovca s identickým menom, priezviskom aj dátumom narodenia, tak to prestaňte, prosím, opakovať.

2. Z dát zápisov si môžete zistiť, že to nemohol byť môj syn, ktorý bol vtedy dieťa, ako sme ich mali všetci, narodení okolo roku 1923.

3. Moja veta znie: „Ťažko veriť, že prirovnaním mnohodetnej rodiny k vrhu králikov myslel (pápež) kritiku preľudnenosti.“ Nepovažujem ju za hanebnú ani osočujúcu. Teraz vidím, že dosť nešikovne informujem o jeho schvaľujúcom postoji k mnohodetným rodinám, s čím mnohí nesúhlasíme.

***

Cibrinka
March 4, 2015
Meno Cibrinka je nick. Zbytočne hľadáte. Mohli ste sa spýtať priamo a ušetrili by ste si čas s hľadaním.

Ja Vás z ničoho neobviňujem. Ani nesúdim nikoho podľa zápisu v registri štb. Nemyslím si, že človek uvedený v takom registri je ihneď synonymom zla. Je tam mnoho ľudí rôznych vyznaní, veriaci aj oddaní liberáli. Fanatickí ateisti. Rôznych profesií aj charakterov.

Spýtal som a vy ste odpovedali.

Ten záznam, ktorý mám ja pred sebou, uvádza RŠ narodeného v roku 1946 ,ev.č. 192916.
Bratislavský “esenbák”. (Nepoznáte?)

http://www.upn.gov.sk/utvary-stb-a-ps-na-slovensku/priebeh-sluzby.php?osoba=613&pismeno=S

***

Rastislav
March 4, 2015

„Čudný je Váš záujem o moju osobu a nie vec. Prepáčte alebo neprepáčite, obťažujete.“

***

Potom v diskusii už pokračoval rímskokatolík Cibrinka, známy tiež pod menom TvojOponent, balastom a osočovaním Rastislava Škodu. Nemusím každý šplech kopírovať. Nuda.

https://sites.google.com/site/tvojoponent/ateizmus/kulturna-vojna/tlak-verejnej-mienky-ako-nastroj/znevazovanie-cirkevnych-osobnosti/papez-frantisek je dnes dostupná len pre registrovaných užívateľov. 🙁

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *