Kategórie
Tlačové správy

Rozhodnutie o výstavbe nemocnice v Ružinove vítame, no cena je podhodnotená

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) ako reakciu na roz­hod­nu­tie o výstavbe kon­co­vej ne­moc­nice v Ružinove.

Rozhodnutie vlády postaviť novú univerzitnú nemocnicu v Ružinove strana Sloboda a So­li­da­ri­ta (SAS) víta, no termín ukončenia výstavby považuje na nereálny, cenu za podhodnotenú. Je to však dôležité rozhodnutie, ktorým sa konečne vyrieši otázka, čo bude s koncovou nemocnicou v Bratislave.

Čakanie na toto rozhodnutie podľa poslanca NR SR za SaS Tomáša Szalaya paralyzovalo bratislavské zdravotníctvo 30 rokov.

„Nerobili sa investície, zmysluplné rozhodnutia, pretože sa stále čakalo, čo bude s novou Univerzitnou nemocnicou Bratislava,“ povedal s tým, že verí, že tento projekt bude životaschopnejší ako projekt Rázsoch, ktorý má od prvého rozhodnutia viac ako 50 rokov.

Na utorkovom stretnutí na ministerstve zdravotníctva zaznela podľa jeho slov od zástupcu stavebnej firmy informácia, že keby sa o lokalite pre novú nemocnicu rozhodovalo dnes, Rázsochy by pre zdravotnícke zariadenie v žiadnom prípade neboli vhodné.

„Ich poloha je nevýhodná, terén je komplikovaný, svahovitý, prístup je komplikovaný, treba prejsť cez most, cez tunel. Dnes je v Bratislave desaťkrát viac áut ako v 70. rokoch, keď sa toto rozhodnutie prijímalo,“ vysvetlil Tomáš Szalay.

Nemocnica by, naopak, mala byť prístupná nielen pre bratislavských pacientov, ale aj pre pacientov z celého Slovenska a zamestnancov. Rázsochy neboli vhodným miestom, o čom hovorí aj stratégia rozvoja zdravotnej starostlivosti v Bratislavskom kraji spred dvoch rokov, v ktorej sa odporúčalo, aby bola nová nemocnica postavená vo východnej časti mesta.

K výstavbe v Ružinove má však dve výhrady. Termín postavenia nemocnice odhaduje ministerstvo na rok 2032, čo je podľa jeho slov optimistická vízia, pričom predchádzajúce analýzy hovorili o rokoch 2036 – 2038 za predpokladu, že nebudú žiadne komplikácie. Rezort sa podľa jeho slov spolieha na novú legislatívu týkajúcu sa verejného obstarávania.

„Nemocnica Bory bola postavená za osem rokov, tak počítať s tým, že štátu to rovnako potrvá osem rokov, je víťazstvo optimizmu nad skúsenosťou,“ povedal Tomáš Szalay.

Druhú výhradu má k cene investície, ktorá sa aktuálne predpokladá na približne 440 miliónov eur. Časť pôjde na novú budovu, časť na rekonštrukciu starej. Tomáš Szalay odhaduje, že finálna cena bude minimálne dvojnásobná, ak nie vyššia. Dostavanie Rázsoch v roku 2010 malo cenovku 480 miliónov eur, Bory stáli viac ako 300 miliónov eur, a to boli ceny pred energetickou krízou, pred infláciou a pred nárastom cien za stavby, pričom v predpokladanej cene nie sú zahrnuté iné položky.

„Otázka je, kto to zaplatí, pretože nemáme informáciu o tom, že by to bolo v nejakej inej položke v štátnom rozpočte,“ poznamenal.

Okrem výstavby koncovej nemocnice v Ružinove sa má Národný ústav detských chorôb sťahovať na Rázsochy. V roku 2031 za 330 miliónov eur. Tomáš Szalay má opäť problém s termínom aj so sumou.

„Som prekvapený, že sa bavíme o sťahovaní detskej nemocnice z Kramárov na Rázsochy, lebo to je téma, o ktorej sme doteraz nepočuli. Nie je to dobre pripravený nápad, len improvizácia. Obávam sa, že z tohto projektu nič nebude, lebo na to treba zohnať peniaze, ktoré nemáme ani na prvú nemocnicu v Ružinove,“ povedal Tomáš Szalay a dodal, že by mala byť primárne dostavaná budova na Kramároch, čím by sa zväčšila kapacita.


Autorka: Ivana Nittmannová, ko­mu­ni­kačné od­de­le­nie SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *