Kategórie
Tlačové správy

Nemecko-česko-slovensko-ukrajinský online magazín JÁDU opäť získal Novinársku cenu

Tentoraz vďaka Jurajovi Mravcovi v kategórii Písaná žurnalistika – reportáž.

Deň nezávislosti
Deň nezávislosti (foto: Juraj Mravec).

Na slávnostnom odovzdávaní novinárskych cien za rok 2023, ktoré sa uskutočnilo 21. mája 2024 v Starej tržnici v Bratislave, boli ocenené najlepšie novinárske práce a občianske projekty v 11 žánrových kategóriách. V jubilejnom dvadsiatom ročníku bolo prihlásených 380 príspevkov z viac ako 50 redakcií a portálov.

Porota v zložení Ivan Godársky, Juraj Koudela, Andrea Chlebcová Hečková, Zuzana Petková zdôvodnila udelenie ceny Jurajovi Mravcovi nasledovne:

„Udelenie hlavnej ceny v kategórii Písaná žurnalistika – reportáž je skôr poďakovaním. Z času na čas sa objaví text, v tomto prípade spojený s fotografiami, ktorý presiahne pravidlá novinárskeho remesla.“

„Práve pri zmysluplnom prekročení pravidiel môže vzniknúť výnimočná, literárna reportáž, ktorá ponecháva interpretačný priestor aj pre čitateľov a prináša intímny zážitok dotyku so skutočnými príbehmi ľudí na Ukrajine.“

Slovenský fotograf a dokumentarista Juraj Mravec sleduje vývoj udalostí na Ukrajine od roku 2014. Ako reportér bol v centre diania na Majdane aj v Donbase. Od začiatku ruskej agresie a globálnej vojny 24. februára 2022 sa pravidelne pohybuje v blízkosti ukrajinského frontu. Jeho vojnové portréty sú nielen fotografickým svedectvom o prebiehajúcom konflikte, ale cez zachytený moment rozprávajú silné ľudské príbehy.

Pri preberaní ceny Juraj Mravec opísal svoju prácu pre JÁDU takto:

„Daniel Ryba ma poprosil, či by som v JÁDU neuverejnil moje fotografie a nenapísal k nim krátky text. Mne sa to vymklo spod kontroly a napísal som 15 normostrán. Tie prešli absolútne špičkovým editom Nataše Holinovej, za čo jej veľmi pekne ďakujem.“

Redaktor slovenského vydania JÁDU Daniel Ryba v tejto súvislosti povedal:

„Slovenské vydanie magazínu JÁDU existuje len od polovice roka 2020 a odvtedy sme v Novinárskej cene Nadácie otvorenej spoločnosti boli na Slovensku trikrát nominovaní a trikrát sme nomináciu premenili na cenu: 2020, 2022 a 2023. Ďalšie dve premenené nominácie, a teda dve ceny získali autori nášho českého vydania: 2022 a 2023. Zdá sa mi, že na ‚malý‘ európsky online magazín, vychádzajúci v štyroch jazykoch, je to v konkurencii veľkých denníkov, printových časopisov a verejnoprávnej televízie a rozhlasu slušný výkon.“

Prvú cenu získala už spomínaná Nataša Holinová v roku 2020.

Reportáž Juraja Mravca si môžete prečítať na stránke Ľudia z vojny.


O JÁDU

V JÁDU veríme v potenciál konštruktívnej žurnalistiky. Keď hovoríme o problémoch, pýtame sa aj na riešenia. JÁDU sa zaoberá malými príbehmi, ktoré sa jedného dňa môžu stať veľkými, a veľkými príbehmi, ktoré sa začali ako malé. Príbehy z každodenného života aj tie, ktoré pravdepodobne zažijete len raz.

Slovenská mutácia JÁDU vychádza od roku 2020. V roku 2022 sa v reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine JÁDU rozšírilo aj o 9 ukrajinskú mutáciu.

V roku 2023 a 2024 je JÁDU súčasťou PERSPECTIVES. Projektom PERSPECTIVES – ako projektom aj značkou – chceme prispieť k rozmanitému masmediálnemu prostrediu, ktoré odráža dnešnú zložitú realitu prostredníctvom viacerých hlasov a uhlov pohľadu. Projekt PERSPECTIVES je spolufinancovaný Európskou úniou a realizovaný nadnárodnou redakčnou sieťou pod vedením Goetheho inštitútu.

Aktuálna téma JÁDU je Sustainable Perspectives.


Autorka: Linda Gillmayr, Goetheho inštitút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *