Kategórie
Tlačové správy

Zastavme šírenie nenávisti

Takúto krajinu nechceme.

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k včerajšiemu útoku na premiéra.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje útok na predsedu vlády za útok na demokraciu. Aj keď máme iné politické názory, nemôžeme ich prezentovať násilím či dokonca snahou politického oponenta fyzicky zlikvidovať. SaS to považuje za absolútne neprijateľné a atentát na premiéra ostro odsudzuje.

„Po včerajšej udalosti sme zostali šokovaní. Tak, ako sme tento ohavný čin odsúdili včera, tak to robíme aj dnes a veríme, že premiér Robert Fico sa čoskoro zotaví. Bezprostredne po útoku sa však spustila vlna nenávisti a osočovania. Rozumiem emóciám, no výroky niektorých koaličných predstaviteľov prekračujú všetky hranice. Začali sa neprijateľné osobné útoky, vykrikovanie po chodbách parlamentu, obviňovanie opozície a médií, vyhrážanie sa pomstou. Reči Ľuboša Blahu či Andreja Danka, že nesieme zodpovednosť za útok na Roberta Fica, sú neakceptovateľné,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že aj my by sme mohli spomínať na udalosti počas pandémie COVID-19, na vulgarizmy voči prezidentke a novinárom, na vraždu novinára.

„Táto polarizácia nikam nevedie. Zastavme to. Spravme hrubú čiaru,“ povedal.

Takéto Slovensko podľa jeho slov nechceme, nechceme krajinu, kde sa bude strieľať na politikov či ľudí len preto, že majú iný názor.

„Nenávisť totiž plodí len ďalšiu nenávisť. V SaS sme vždy akékoľvek násilie či verbálne útoky odsudzovali a kritizovali. Boli sme to my, kto vyzýval Roberta Fica či koalíciu na súboj programov,“ poznamenal Branislav Gröhling.

Odmieta však, aby bola akákoľvek vecná kritika, či už pri rušení RTVS alebo pri Trestnom zákone, teraz zakázaná či kritizovaná.

„Prezentujme naše názory, dávajme riešenia a potom nechajme rozhodnúť ľudí,“ doplnil.

V súvislosti s útokom na predsedu vlády sa ale vynára viacero otázok či pochybností.

„Ak totiž nahral Fico pred pár týždňami video o hrozbe, určite sú namieste otázky o postupe bezpečnostných zložiek, Úrade na ochranu ústavných činiteľov či SIS. Na odpovede je zrejme ešte skoro, no otázky sa budeme určite pýtať, či už na brannobezpečnostnom výbore alebo na výbore na kontrolu činnosti SIS. Zároveň budeme pokračovať v našej odbornej politike, ktorá prináša riešenia a nie konflikty,“ hovorí Branislav Gröhling.

„Vyzývam všetkých, nielen politikov ale aj občanov, vyvarujme sa akejkoľvek nenávisti a útokov. Zastavme to. Chceme slobodnú a slušnú krajinu, kde takéto činy nemajú svoje miesto,“ uzavrel predseda SaS Branislav Gröhling.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *