Kategórie
Tlačové správy

Ďalší jadrový zdroj potrebujeme, no nesmie z neho byť Ficova trafika za štátne

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) ako reakcia na rokovanie vlády o novom jadrovom zdroji.

Vláda dnes počas svojho výjazdového zasadnutia v Handlovej rokovala o výstavbe nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) by však premiérovi Ficovi rada pripomenula, že jadrové elektrárne boli po jeho tretej vláde v štádiu klinickej smrti.

„Nový jadrový zdroj v Jaslovských Bohuniciach, ktorý od roku 2010 plánovala pološtátna firma JESS, bol v útlme a spoločnosť slúžila len na odkladanie rodinných príslušníkov Smeru,“ povedal poslanec NR SR za SaS Richard Sulík s tým, že najskôr museli upratať vo vedení podniku a následne zmeniť atómový zákon, aby neprepadlo povolenie EIA.

Inak by skončil celý projekt nového jadrového zdroja v koši.

Richard Sulík je rád, že si Fico osvojil náš pohľad aj argumentáciu, no nesúhlasí s financovaním výstavby štátom.

„Blúznenie Roberta Fica o tom, že na nový jadrový zdroj nájde peniaze, vyvoláva skôr obavy, aby to nedopadlo ako s Mochovcami, v prípade ktorých bol tretí blok spustený o 10 rokov neskôr, ako pôvodne mal byť. A aj to sme sa museli najprv vysporiadať s mnohými technickými problémami, ktoré predošlá Ficova vláda dlhodobo ignorovala,“ vysvetlil.

Obáva sa toho, aby sa z ďalšieho bloku v Jaslovských Bohuniciach nestala Ficova diaľnica do Košíc a aby peniaze počas dlhých rokov nekončili vo vreckách sponzorov Smeru.

„Ďalšiu jadrovú elektráreň potrebujeme, no jej výstavbu musí v prvom rade financovať súkromný investor,“ dodal Richard Sulík.

Nový jadrový zdroj je podľa experta SaS pre energetiku Karola Galeka potrebné postaviť z viacerých dôvodov – elektrifikácia priemyslu, elektromobilita či nové energeticky náročné investície. Do roku 2050 treba totiž počítať s nárastom spotreby elektriny o 17 TWh, čo je o 65 percent viac ako vlani.

„Keďže Slovensko nie je ostrov, ale sme súčasťou spoločného trhu s elektrinou, mali by sme si ju vyrobiť prednostne doma. Spotreba bude totiž rásť v celej únii. Pritom aj po roku 2050 bude základ energetického mixu tvoriť práve jadro,“ vysvetlil.

„Za nášho pôsobenia vo vláde sme tiež v Bruseli prispeli k tomu, aby bola jadrová energetika zaradená medzi udržateľné zdroje v rámci taxonómie, ktorej cieľom je smerovať investície do činností potrebných na dosiahnutie klimatickej neutrality. Znamená to, že nie Fico má zháňať peniaze vlastnou hlavou, na čo sme už v minulosti viackrát doplatili, ale EÚ priamo hovorí o zdrojoch financovania,“ dodal na záver Karol Galek.

Ficovi preto odkazujeme, že projekt nového jadrového zdroja, ktorý sa nám podarilo úspešne oživiť, budeme aj naďalej pozorne sledovať, aby peniaze, doňho investované, neskončili opäť iba zabalené v alobale.

V SaS berieme tému jadra skutočne vážne. Svedčí o tom aj konferencia, ktorú organizujeme v pondelok 20. mája o 17.00 v Liberálnom dome s názvom Jadro v EÚ – budúcnosť alebo minulosť? Diskutovať budeme s expertmi na energetiku.

Celú tlačovú besedu SaS nájdete na Facebooku.


Autorka: Ivana Nittmannová, ko­mu­ni­kačné od­de­le­nie SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *