Kategórie
Tlačové správy

Šimkovičová má na krku ďalšie zlyhanie

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k ďalšiemu zlyhaniu ministerky kultúry.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová, ktorú dnes koalícia podržala vo funkcii, opäť dokazuje, že na jej mieste nemá absolútne čo robiť. Ministerkou sa pre jej neschopnosť nemala nikdy stať.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dnes upozornila na ďalší jej prešľap, v prípade ktorého ide sama proti sebe. Jej neschopnosť sa tento raz prejavila v prípade grantového programu Obnovme si svoj dom, na ktorý je vyčlenených 22 miliónov eur na obnovu pamiatok, hradov, kostolov či historických pamiatok.

Tento program, ktorý je aktuálne pre jej neschopnosť v ohrození, si nechalo ministerstvo kultúry v jeho gescii. Ešte vlani v októbri boli vyhlásené výzvy, termín uzávierky na predkladanie žiadostí bol predĺžený do konca roka, čas na vyhodnotenie projektov je do 14. júna.

„Do dnešného dňa neexistuje jediný vyhodnotený projekt, nič. Ministerstvo kultúry absolútne historicky v tejto oblasti zlyhalo. Nijakým spôsobom nie je možné stihnúť termín, keďže neexistuje žiadna komisia na vyhodnocovanie projektov,“ povedal tímlíder SaS pre kultúru René Parák s tým, že sú priamo ohrozené práce na množstve kultúrnych pamiatok po celom Slovensku.

René Parák to považuje za sabotáž.

„Je to jediný program, ktorý Šimkovičová povýšila nad všetky ostatné. Snažila sa postaviť proti sebe boj proti hoaxom a obnovu pamiatok. Dala si to ako vývesný štít, že toto je kompetencia rezortu kultúry, pričom nie je schopná nič pre to urobiť,“ povedal.

Druhá vec, ktorá nás znepokojuje, je zmena prioritizácia národných kultúrnych pamiatok. Podľa Reného Paráka to znamená, že sa prihlásia záujemcovia blízki SNS, ktorí by chceli predradiť ich projekty v ich regiónoch.

„Je nebezpečné, kam tieto peniaze napokon pôjdu. Okrem toho, že hrozí sabotáž celého grantového programu Obnovme si svoj dom, pravdepodobne sa chystá aj rozkrádanie ďalších peňazí z fondov ministerstva kultúry,“ povedal na záver.

Celú tlačovú besedu SaS nájdete na Facebooku.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *