Kategórie
Tlačové správy

ZOO Bratislava má 64 rokov, oslávte to jej návštevou!

ZOO Bratislava oslavuje! Je to už 64 rokov, odkedy prvýkrát otvorila svoje brány návštevníkom. Od svojho vzniku v roku 1960 zohráva dôležitú úlohu v ochrane biodiverzity, vzdelávaní verejnosti o dôležitosti ochrany prírody a aktívne sa podieľa na záchrane a obnove populácií mnohých ohrozených druhov zvierat. Pre návštevníkov pripravila v stredu 8. mája zaujímavý program.

ZOO Bratislava (história)
ZOO Bratislava (história).

V rámci svojho významného jubilea ZOO Bratislava naplánovala viacero podujatí. Návštevníci získajú nové poznatky o svete zvierat a ochrane prírody. Jedinečný terénny entomologický workshop sa bude konať 8. mája od 15.00 h na lúkach zoo, v bežne návštevníkom neprístupnej časti. Viesť ho bude skúsený entomológ Mgr. Marek Semelbauer, PhD. Vstupné na workshop je potrebné zakúpiť vopred cez e-shop ZOO Bratislava. Počet miest je limitovaný.

Program komentovaných kŕmení v stredu 8. mája:

11.00 hPrekonaj svoj strach (exotárium, terárium)
11.30 hNosorožec tuponosý južný
12.00 hPštros africký
13.00 hAntilopa nilgau a antilopa vraná
15.00 hJeleň európsky a muflón lesný

ZOO Bratislava zaznamenala už v prvom desaťročí svojej existencie prvé chovateľské úspechy odchovom makakov, paviánov, dikobrazov, nutrií, leopardov, púm a dingov. Pôvodnú kolekciu zvierat tvorilo 74 druhov v počte 238 jedincov. Zastúpené boli najmä mačkovité šelmy, opice, poníky, somáre, medvede, jelene, srnky, vodné vtáky, dravce, papagáje. Ako jednej z prvých zoo v Európe sa podarilo odchovať mláďatá rysa ostrovida a tento úspech sa preniesol aj do loga ZOO Bratislava. V minulosti sa v zoo realizovali aj rôzne výchovno-vzdelávacie aktivity. Úspešná bola poradenská služba chovateľom malých zvierat a záujmové krúžky – jazdecký, sokoliarsky, zoologický, chovateľský a krúžok ochrancov prírody. Dnes je domovom pre viac ako 1200 jedincov z takmer 200 druhov. K najvzácnejším patria orangutan sumatriansky, gibon zlatolíci, hrošík libérijský či leopard cejlónsky. ZOO Bratislava je tiež jediná, v ktorej návštevníci nájdu šimpanzy učenlivé, žirafy Rothschildove či nosorožce tuponosé južné.

Návštevou zoologickej záhrady pod­po­ru­je­te sta­rostli­vosť a och­ranu vzácnych a ohro­ze­ných ži­vo­čí­chov a ich možný návrat do di­vo­kej prí­rody. Spo­loč­nými silami tak prispie­vame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi.

Ďakujeme!


Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *