Kategórie
Tlačové správy

Spúšťame petíciu „Ruky preč od 2. piliera!“

Ak bude 100-tisíc podpisov, musí to riešiť parlament.

Ruky preč od 2. piliera!

Vlády Roberta Fica systematicky a opakovane oberali ľudí o peniaze, ktoré si sporili na dôchodok. 29. apríla to vláda Smeru robí opäť, znížením príspevkov do druhého piliera na 4 % a plánom investovať nasporené dôchodky občanov do diaľnic. SaS takéto konanie odmieta a vyzýva občanov na podpísanie petície na ústavnú ochranu dôchodkov v druhom pilieri.

„Vláda Smeru robí všetko pre to, aby 1,8 milióna Slovákov, ktorí si šetria na dôchodok v druhom pilieri, mali ten dôchodok čo najhorší. Ľuďom už znížili príspevky do druhého piliera na 4 %. A teraz otvorene hovoria, že 15 miliárd eur, ktoré si občania sporili na dôchodok, použije vláda na diaľnice. Toto my v SaS nemôžeme dovoliť,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

SaS preto spúšťa petíciu na ochranu dôchodkov v druhom pilieri.

„Musíme chrániť 15 miliárd eur, ktoré si občania sporili na dôstojný dôchodok a nie na to, aby ich Fico pochybne investoval. Ak sa nám podarí vyzbierať 100-tisíc podpisov, musí sa tomu venovať parlament a tiež riešiť návrh SaS na ústavnú ochranu dôchodkov v druhom pilieri,“ vysvetľuje Gröhling.

Petíciu môžu občania podpísať na webe www.peticie.com a v uliciach alebo na sociálnych sieťach SaS.

Podpredseda SaS Maroš Viskupič upresnil detaily zákona, ktorý SaS predložila minulý týždeň do parlamentu, a ktorý bude chrániť dôchodky v druhom pilieri.

„V ústavnom zákone ochraňujeme dôchodky v druhom pilieri tak, že budú neodňateľné. Žiadny Slovák tak o úspory nemôže prísť. Okrem toho určujeme výšku platby do druhého piliera, stanovujeme delenie dôchodkového systému či pravidelné minimálne zvyšovanie dôchodkov,“ uviedol Viskupič.

Predseda SaS zároveň vyzýva všetkých občanov, aby petíciu podpísali.

„Každý máme rodičov či starých rodičov, ktorí si odkladajú peniaze na dôstojný dôchodok. Skoro každý druhý dospelý si sporí v druhom pilieri. Podpíšme túto petíciu a ochráňme tak peniaze nás, ale aj našich blízkych, rodičov a starých rodičov,“ vyzýva Gröhling.

Branislav Gröhling tiež upozornil na to, že vlády Fica už v minulosti opakovane vyberali peniaze z úspor Slovákov na dôchodok.

„Vlády Smeru vždy oberali o peniaze Slovákov, ktorí si sporili na dôchodok. Druhý pilier otvoril Smer v minulosti 4-krát a získali z neho dokopy vyše 1,1 miliardy eur. Najhanebnejší krok urobil ale Fico v roku 2013. Vtedy presunul peniaze ľudí do nevýnosných fondov. Ficovou vinou prišli Slováci o miliardy eur na dôchodok, ktoré by im priniesli lepšie úroky. To je fakt, ktorý potvrdzujú všetci ekonómovia a odborníci,“ dodal Gröhling.


Tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Jedna odpoveď na “Spúšťame petíciu „Ruky preč od 2. piliera!“”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *