Kategórie
Tlačové správy

Poznáte strom, ktorý potrebuje pozornosť či starostlivosť?

Nominujte ho do ankety Strom roka 2024!

Anketa Strom roka 2024 (Ekopolis)

Okrem toho, že anketa Strom roka zviditeľňuje staré, vzácne a ohrozené stromy prostredníctvom ich výnimočných príbehov, prispieva aj k ich odbornému ošetreniu a v mnohých prípadoch i k záchrane. Verejnosť má stále možnosť nominovať svojho obľúbenca do 22. ročníka súťaže tých najvýnimočnejších stromov zo Slovenska.

„Príbehy, ktoré rozpovedajú stromy, sú i príbehmi nás ľudí. Častokrát práve vďaka nominácii do ankety sa stromu dostalo dostatočnej pozornosti a to najmä odborníkov, ktorí mu pomohli doslova v poslednej chvíli,“ hovorí Martina Hromadová.

Nomináciu môže zaslať ktokoľvek do 25. apríla a všetky informácie sú uverejnené na stránke Nadácie Ekopolis.

Zachránené stromy

V rámci ankety získajú odborný dohľad arboristov stromy, ktoré sa umiestnia na prvých troch miestach v hlasovaní. Pozornosti sa však dostane aj ďalším.

„V rámci ankety Strom roka každý rok vyberáme spomedzi nominovaných stromov aj také, ktoré sa nedostanú do finálovej dvanástky, no o to viac potrebujú pomoc odborníka. Arboristi z ISA Slovensko jeden taký strom ošetrovali aj túto jar, išlo o starú čerešňu nominovanú v roku 2023, ktorá rastie na Látkach, a je, žiaľ, vo veľmi zlom stave,“ približuje Hromadová.

ISA (ošetrovanie čerešne, Látky 2024)
ISA (ošetrovanie čerešne, Látky 2024).

Poslaním ankety je zviditeľňovať staré stromy a približovať ich význam pre krajinu verejnosti. Takým bol aj príbeh Dračieho duba z Lozorna, ktorý získal pozornosť práve v čase, keď to najviac potreboval. Doteraz sa vďaka ankete podarilo ošetriť viac než 50 stromov v rámci celého Slovenska.

Ako strom do ankety prihlásiť?

Prihlasovanie stromov do ankety prebieha elektronicky, prostredníctvom online formulára.

„Nominácia je jednoduchá, je potrebné uviesť základné informácie o strome – jeho druh, približnú výšku, lokalitu kde rastie a aspoň orientačný vek. Porote pri rozhodovaní určite pomôžu pútavé fotografie, no to najdôležitejšie, čo hľadáme, je príbeh stromu. Opäť hľadáme stromy, ktoré nás zaujmú svojou výnimočnosťou, nezlomnosťou či spojením s ľudskými príbehmi,“ uzatvára Hromadová.

Do finále postúpi 12 stromov, o ktorých rozhodne verejnosť v hlasovaní počas leta. Prvé tri stromy získajú profesionálnu starostlivosť a víťaz navyše postupuje do európskeho kola.

Anketu v roku 2024 podporujú Nadácia Slovenskej sporiteľne, ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už trinásty rok známy spevák Peter Lipa.

Všetky informácie o tom, ako nominovať strom nájdete na stránke Nadácie Ekopolis alebo na Facebooku.


Autorka: Martina Hromadová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *