Kategórie
Tlačové správy

Fico tomu nerozumie, reči o znižovaní počtu úradníkov sú nedôveryhodné

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta (SaS) k zni­žo­va­niu počtu úrad­ní­kov.

Štátny aparát potrebuje zoštíhliť. Historická skúsenosť s Ficom, jeho ne­po­cho­pe­nie mecha­nizmu zni­žo­va­nia počtu úradníkov a kroky tejto vlády však hovoria presný opak.

Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) sú skeptickí voči opakovaným vyjadreniam premiéra Roberta Fica, ktorý chce údajne znižovať stavy štátnych úradníkov až o 30 percent. Historická skúsenosť s Ficovými vládami naznačuje, že sa napokon nič diať nebude, a je to z jeho strany len mediálny tlak.

Podľa podpredsedu SaS a tímlídra pre verejné financie Mariána Viskupiča štátny rozpočet potrebuje kon­so­li­do­vať.

„Každá rozpočtovo zodpovedná politická strana si uvedomuje, že dnešný počet štátnych úradníkov je ne­udrža­teľný. Robert Fico však zodpovedne k štátnemu rozpočtu nikdy nepristupoval. Naopak, od nástupu jeho štvrtej vlády robia všetko naopak. Vzniklo úplne zbytočné ministerstvo športu, vytvorili neúspešný projekt na pomoc s hypotékami, ktorý mal zamestnať 300 nových úradníkov, dramaticky si vláda zvýšila platy a zriadila na ministerstvách nové posty štátnych tajomníkov, ktorí viažu ďalšie desiatky pracovných miest,“ hovorí Marián Viskupič a dodáva, že aj ten­to­raz pôjde s naj­väč­šou prav­de­po­dob­nosťou len o plané reči, prípadne o mediálny nátlak na zamestnancov ministerstiev, aby sa za žiadnych okolností proti vládnej moci neozývali.

Navyše, nie je to prvýkrát, čo Robert Fico avizuje znižovanie počtu úradníkov. Poslanec za SaS Richard Sulík pripomína, že v roku 2006 mal čerstvý premiér Fico tiež veľ­ko­lepé plány.

„Fico ohlásil 20% krátenie počtu úradníkov. Dokonca si to nechal schváliť vládou, je to rozhod­nu­tie 862 z roku 2006, úloha C 15. Čo sa však stalo? Nič. Vláda sa na vlastné rozhodnutie vykašľala. A namiesto poklesu o 20 percent došlo vo verejnej správe k nárastu. Len na Úrade vlády SR stúpol v rokoch 2006 až 2010 počet zamestnancov o 17 percent a zároveň mzdové náklady stúpli o 50 percent,“ pripomína Richard Sulík.

Robert Fico totiž podľa Richarda Sulíka nechápe, že pointa znižovania zamestnancov spočíva v prvom rade v zjed­no­du­šení systémov. A práve tu on robí presný opak.

„Napríklad v roku 2004 došlo zavedením rovnej dane k masívnemu zjed­no­du­šeniu daňového systému, a to vytvorilo pred­poklad na zníženie počtu úradníkov. Lenže práve Robert Fico odvtedy svojimi nápadmi komplikuje daňový systém, čo si vyžaduje čoraz viac úradníkov,“ uzatvára Richard Sulík s tým, že plošné rezy bez predchádzajúcej prípravy by značne ochromili celý štátny aparát.


Pozri: uznesenie schválené vládou z roku 2006.

Autorka: Ivana Nittmannová, ko­mu­ni­kačné od­de­le­nie SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *