Kategórie
Tlačové správy

Študentská súťaž Spotreba pre život pozná svojich víťazov

Takmer tri desiatky časopisov súťažili o prvenstvo v práve ukončenom šestnástom ročníku študentskej súťaže Spotreba pre život.

Spotreba pre život

Študenti mali za úlohu vytvoriť vzorové číslo spotrebiteľského časopisu. Témou tohoročného ročníka bol život a práva v digitálnej ére. Víťazné tímy získajú vecné ceny a prvé tri najlepšie sa pozrú do sídla Európskeho parlamentu v Bruseli.

Trojčlenná odborná porota nemala vyhodnotenie vôbec jednoduché. Viacero časopisov po obsahovej i grafickej stránke v podstate spĺňali nároky profesionálnych časopisov a sú skvelou ukážkou toho, ako si študenti predstavujú súčasné tlačené noviny.

„Terajší ročník súťaže bol pre zúčastnené tímy skutočnou výzvou. Kvôli júnovým voľbám do Európského parlamentu museli svoje súťažné časopisy odovzdať výrazne skôr než v predošlých rokoch. Aj tak nám dorazilo 29 veľmi kvalitných časopisov,“ hovorí riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest Eduarda Hekšová.

Najviac bodov získali študenti z Gymnázia Jana Keplera v Prahe s časopisom Paragraf. Na druhej priečke sa umiestil tím Českoslovanskej akadémie obchodnej, strednej odbornej školy s časopisom Právo 365 a tretie miesto patrí študentom Gymnázia Chotěboř s časopisom Nowday.

Prvé tri kolektívy sa spoločne so svojimi pedagógmi môžu tešiť na odmenu pre víťazov v podobe zájazdu do sídla Európskeho parlamentu v Bruseli. Pre nich a pre ďalšie dva vyhodnotené súťažné tímy sú pripravené aj vecné ceny. Na štvrtom mieste sa umiestnili študenti Gymnázia, Strednej odbornej školy a Vyššej odbornej školy z Ledča nad Sázavou s časopisom Modern Days, a hneď za nimi trojica študentov Obchodnej akadémie, Strednej odbornej školy a Jazykovej školy s právom štátnej jazykovej skúšky z Hradca Králové s časopisom Madolu. Všetky časopisy terajšieho ročníka sú už k nahliadnutiu na stránke Spotřeba pro život 2024. Každá škola, ktorej študenti sa do súťaže zapojili, obdrží navyše zadarmo predplatné tlačenej verzie časopisu dTest pre nasledujúci školský rok.

„Víťazom gratulujeme a všetkým študentom, ktorí sa do súťaže zapojili, ďakujeme za účasť, veľké odborné znalosti i ukážku kreativity,“ odkazuje Eduarda Hekšová súťažiacim a dodala: „Orientácia v problematike spotrebiteľského práva bola v tohoročnom ročníku neobyčajne vysoká. Študenti zapracovali do svojich časopisov celý rád tém a snažili sa pokryť najväčšie míľniky tohto odvetvia. Väčšina tímov zaradila i zaujímavé rozhovory či čerstvé novinky a poukázala na pozitíva i negatíva, ktoré prinášajú.“

Súťaž Spotreba pre život vyhlasuje najväčšia česká spotrebiteľská organizácia dTest pod záštitou Českého telekomunikačného úradu a kvestora Európskeho parlamentu Marcela Kolaju. Je každoročne vypísaná pre žiakov stredných škôl a odborných učilíšť, ale môžu sa jej zúčastniť samostatne i študenti a žiaci zapojení do rôznych foriem mimoškolských odborných aktivít. Každý súťažný kolektív reprezentuje trojčlenný redakčný tím a koordinátor z radu dospelých.

Viac informácií o súťaži nájdete na stránke Spotřeba pro život.


Autorka: Lucie Korbeliusová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *