Kategórie
Tlačové správy

Buk „Srdce záhrady“ si získal aj srdcia Európanov

Titul Európsky strom roka mieri do Poľska.

Európsky strom roka
Európsky strom roka.

Banská Bystrica, Brusel – V roku 2024 vyhráva súťaž Európsky strom roka poľský buk z regiónu Niemcza. Na druhom mieste sa umiestnil buk z Bayeux z Normandie vo Francúzsku. Čestné tretie miesto patrí Tisícročnému olivovníku z Lurasu z talianskej Sardínie. Reprezentant Slovenska, Pálffyovský dub spomienok z Malaciek skončil na štrnástej priečke. Celkovo sa do hlasovania počas februára zapojilo 174 223 milovníkov stromov naprieč Európou. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo v Bruseli v stredu 20. marca 2024 na pôde Európskeho parlamentu.

Heart of Garden (Srdce záhrady) – foto: Bożka Piotrowska (vel Zielona Bombonierka)
Heart of Garden (Srdce záhrady) – foto: Bożka Piotrowska (vel Zielona Bombonierka).
Pálffyovský dub spomienok (foto: Martin Babarík)
Pálffyovský dub spomienok (foto: Martin Babarík).

Tohoročné udeľovanie cien výnimočným stromom z Európy sa konalo v špeciálnych priestoroch – v amfiteátri Yehudi Menuhin v Európskom parlamente, kde je do konca týždňa aj výstava všetkých tohtoročných finalistov európskeho finále. Hoci prvé i druhé uverejnené výsledky počas hlasovania ukazovali na Buk lesný z Francúzska, ako na víťaza, s titulom Európsky strom roka nakoniec odchádza poľský buk. Slovenský strom, Dub letný z Malaciek tento rok nemal toľko šťastia a skončil na predposlednom mieste s viac ako 5-tisíc hlasmi.

„Bez ohľadu na obsadenie dostal Pálffyovský dub spomienok jedinečnú možnosť rozpovedať svoj príbeh aj v ostatných krajinách Európy, čo je fantastické. Do pozornosti sa tak dostal nie len strom, ale aj mesto Malacky a s nimi i nádherný Zámocký park. A samozrejme sa Pálffyovský dub aj naďalej sa hrdí titulom Strom roka 2023, vďaka čomu už dostal plnohodnotné odborné ošetrenie a tento rok pribudne aj ekobariéra v jeho okolí,“ povedal Kamil Ftáčnik z Mestského úradu v Malackách.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo v Európskom parlamente 20. marca od 18.30 h pod záštitou komisára Virginijusa Sinkevičiusa, europoslanca Luděka Niedermayera a europoslanca Michala Wiezika. Celý ceremoniál bol streamovaný a môžete si ho pozrieť v zázname na YouTube kanáli Environmental Partnership Association.

Európsky strom roka 2024 – celkové poradie

Európsky strom roka 2024 – celkové poradie
Európsky strom roka 2024 – celkové poradie.

Environmental Partnership Associaton (EPA) je zoskupenie šiestich nadácií z Bulharska, Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska, ktoré podporujú projekty zamerané na ochranu životného prostredia a aktivizujú miestne komunity. Za vyše 20 rokov svojej existencie EPA podporila tieto projekty nadačnými príspevkami v celkovej sume viac ako 10 miliónov €.

Európsky strom roka je súťaž, ktorá upriamuje pozornosť na vzácnosť a dôležitosť stromov ako prírodného a kultúrneho dedičstva Európy a zároveň vyzdvihuje ich environmentálnu dôležitosť v celom ekosystéme. V súťaži sa nehľadá najkrajší strom, ale strom s príbehom, ktorý je zakorenený v životoch a v práci ľudí a komunity, ktorá strom obklopuje.

Autorka: Martina Hromadová (Ragalová) z Nadácie Ekopolis.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *