Kategórie
O politike

Zrušená kandidatúra verzus rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu

Róbert Švec sa rozhodol kandidovať za prezidenta.

Kandidát na prezidenta

Kancelária Národnej rady SR informovala začiatkom februára o tom, že nesplnil podmienky. Švec sa obrátil na Najvyšší správny súd, ktorý v piatok rozhodol.

Zatiaľ mám stručné informácie. Na Facebooku Slovenské Hnutie Obrody píše:

„Diskutovať sa bude aj o tom, prečo je rozhodnutie žalovaného Pellegriniho vo veci prezidentskej kandidatúry Róberta Šveca neplatné a aj o ďalšom postupe Slovenského Hnutia Obrody v prezidentských voľbách.“

Jeho kandidatúra bola totiž odmietnutá s odôvodnením, že neodovzdal zákonom predpísaný počet podpisov.

„Najvyšší správny súd SR rozhodol, že budem kandidovať na prezidenta SR a zmätočné a nezákonné rozhodnutie Petra Pellegrini zmietol zo stola. Súd dal za pravdu nám, pretože sme od začiatku tvrdili, že sme odovzdali vyše 15-tisíc podpisov od občanov a že sme splnili zákonnú podmienku,“ uviedol Švec a dodal, že voči rozhodnutiu súdu nie je možné podať opravný prostriedok.

Môj názor súhlasí s názorom Najvyššieho správneho súdu, že kancelária NR SR nemôže posúdiť, či niektoré podpisy sú od jednej osoby. Pellegrini by musel predložiť písmo znalecké stanovisko. Jednoducho, kandidát Švec splnil zákonnú povinnosť, a predseda NR SR mu v kandidatúre nemôže brániť.

Mne nejde o konkrétnu osobu, lebo sa to týka každého kandidáta na prezidenta. Bránim právo občanom kandidovať na prezidenta (prezidentku). Nech aj získa 0,3 %, alebo aj menej, ale toto právo nemôže pofidérne zablokovať predseda NR SR.

Dúfam, že bude Róbert Švec na kandidátnej listine, aj keď mu nedám hlas. Ide o demokraciu, aj keď je sám Švec proti demokracii, bojuje proti nej (neuznáva ju).


Autor: Ján Parada.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *