Kategórie
Osobné

Nevzdelanci v denníku SME

Barbora Plávalová a Jakub Filo.

Čítam v článku Slávnostný snem Smer-SSD: De­le­gáti zhod­no­tili vý­do­byt­ky volieb na dianie v spo­loč­nosti:

„V piatok predpoludním sa v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu usku­toč­nil Sláv­nos­tný snem strany Smer - Slo­ven­ská so­ciál­na de­mo­kracia.“

Po prvé: Nepíše sa spojka, ale pomlčka.

Toto je spojka: -

A toto je pomlčka:

Po druhé: Neexistuje strana Smer - Slo­ven­ská sociálna de­mo­kracia.

Existuje strana SMER – sociálna demokracia!!! Vo voľ­bách kan­di­do­vala strana SMER – so­ciál­na de­mo­kracia.

Ak neveríš, pozri si výpis z registra po­li­tic­kých strán.

Po tretie: Slovo „Slovenská“ keď už, tak by sa malo správne písať, že je slovenská, s malým po­čia­toč­ným pís­me­nom s. Iná vec by bola, keby si samotní politici dali do názvu slovo Slo­ven­ská, s veľ­kým po­čia­toč­ným pís­me­nom S. Je to možné. Veď aj sieť lekární Dr.Max sa s tým veľmi netrápi. Dr.Max píšu bez medzery. Aj keď už na ich stránke vidím zápis aj v správ­nom tvare: Dr. Max, s me­dze­rou.

Opravia sa v denníku SME? Pochybujem.

Archív:

Denník SME
Denník SME.
Register politických strán a hnutí
Register politických strán a hnutí.
Dr.Max
Dr.Max.
Dr. Max
Dr. Max.

Autor: Ján Parada.

2 odpovede na “Nevzdelanci v denníku SME”

Dobrý deň, pán Parada,

dovolím si v mene spoločnosti Dr. Max reagovať na Váš článok k správnemu písaniu jej názvu. Ešte donedávna sa názov písal bez medzery za bodkou, teda Dr.Max, a preto sa môžete stretnúť aj v starších článkoch alebo príspevkoch so staršou verziou písania názvu.

Od septembra 2023 však nastala zmena týkajúca sa písania formy značky v písomnej podobe – píše sa s medzerou za bodkou a nový tvar znie Dr. Max. Touto zmenou reagujeme na jednotnú komunikáciu a zápis ochrannej známky Dr. Max na Slovensku i vo svete, kde naša spoločnosť pôsobí. Používanie nového tvaru Dr. Max s medzerou má zásadný právny význam. Potvrdzuje výhradné práva spoločnosti na identitu tejto značky a poskytuje potrebné právne postavenie na jej ochranu pred akýmkoľvek neoprávneným používaním alebo porušením.

Nová forma písania sa teda vzťahuje na písomnú komunikáciu v online aj offline priestore. Váš 2. obrázok ukazuje text na webe drmax.sk, a preto je v tomto prípade použitá v názve medzera Dr. Max. V logu neprišlo k žiadnym zmenám v zápise ochrannej známky a ostáva v pôvodnom formáte bez medzery ako Dr.Max, čo zachytáva Váš 1. obrázok. V nových textoch sa snažíme upozorňovať aj médiá, aby používali v písomnej komunikácii správny názov spoločnosti s medzerou, teda Dr. Max. Je však možné, že sa naďalej budete stretávať so staršou formou písania názvu spoločnosti, pretože túto zmenu postupne zavádzame a opravujeme vo viac ako 400 lekárňach a v online priestore.

Veríme, že tento komentár Vám pomohol objasniť správne písanie názvu značky Dr. Max.

S pozdravom,

Klaudia Kovalovská

Viem o tom, že už sa snažíte písať Dr. Max s medzerou. Lekáreň som spomenul len na okraj, na vysvetlenie, ako príklad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *