Kategórie
Tlačové správy

ZOO Bratislava pozýva na Svetový deň zvierat

Predstavujeme novú areálovú hru ZOO PASSPORT.

ZOO Bratislava

Už v sobotu 14. októbra spustíme v ZOO Bratislava novú areálovú hru ZOO PASSPORT. Je určená všetkým deťom, ktoré sa rady hrajú a objavujú svet okolo seba. Do života ju uvedieme slávnostným krstom, ZOO PASSPORT pokrstí herec a moderátor Juraj Bača. Súčasťou osláv Svetového dňa zvierat v zoo budú obľúbené komentované kŕmenia zvierat, vzdelávací ostrov, Zoolovoc, špeciálna exkurzia pre deti a vozenie na koníkoch.

ZOO PASSPORT knižka
ZOO PASSPORT knižka.

ZOO PASSPORT je knižočka určená všetkým deťom, ktoré sa rady hrajú a objavujú svet okolo seba. V Zoopase deti nájdu areálovú hru a informácie o zvieratkách, ktoré v ZOO Bratislava žijú. Deti sa zabavia zbieraním originálnych pečiatok, pas si môžu vyfarbiť a za zozbieranie všetkých pečiatok dostanú v Zooshope malú odmenu.

Predstavenie a krst ZOO PASSPORTU bude o 14.00 h v altánku pri medveďovi. Krstným rodičom bude herec a moderátor Juraj Bača a autorka nápadu, influencerka Ivana Laila Drobná.

Program Svetového dňa zvierat v ZOO Bratislava začína už o 10.00 h komentovaným kŕmením medveďa hnedého. Návštevníci sa môžu tešiť aj na komentované kŕmenia dikobrazov, surikát, lám či zubrov.

ZOO PASSPORT pri výbehu
ZOO PASSPORT pri výbehu.

Od 10.00 h do 16.00 h radi privítame každého návštevníka v stánku Zoolovocu, situovaný bude pri vstupe do zoo. Do Zoolovocu môžete priniesť ovocie a zeleninu, ktoré rozdelíme našim zvieratám. Vhodné sú bataty, avokádo, papája, tekvica, jablká, mrkva, čučoriedky, baklažán, banány, šalátové uhorky, zeler, vlašské/lieskové/kokosové orechy.

V rovnakom čase, t. j. od 10.00 h do 16.00 h bude v lesíku nad šelmami Vzdelávací ostrov s ukážkami zaujímavých preparátov či veterinárnych pomôcok. Deti sa môžu zapojiť do zábavných a poučných hier. Na hornom detskom ihrisku bude prebiehať v čase od 13.00 h do 15.00 h vozenie na koníkoch.

O 14.30 h začína exkurzia pre najmenších s maňuškou sovičky Sáry, ktorá deťom predstaví fascinujúce mačkovité šelmy, maličké antilopy dikdiky, pandy červené a žirafy, ktorým budú môcť deti nahádzať potravu do výbehu.

Celý program dňa nájdete na stránke ZOO Bratislava.

ZOO PASSPORT pečiatka
ZOO PASSPORT pečiatka.

História Svetového dňa zvierat

Oslavu tohto dňa prvýkrát zorganizoval spisovateľ a publicista Heinrich Zimmermann 24. marca 1925. Až v roku 1929 sa presunula táto oslava na 4. októbra. K tejto iniciatíve sa v počiatkoch pridali len krajiny ako Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko a Československo. V roku 1931 uznala Európska konferencia ekológie vo Florencii Svetový deň zvierat za oficiálny a od vtedy sa do jeho osláv zapájajú organizácie po celom svete, 4. október je zároveň sviatkom svätého Františka z Assisi, patróna zvierat, ekológie a životného prostredia.

Zoologické záhrady na celom svete hrajú kľúčovú úlohu pri výskume, chove a ochrane zvierat, ktoré sú na pokraji vyhynutia. Svetový deň zvierat poskytuje príležitosť pripomenúť si, že je našou zodpovednosťou chrániť ohrozené živočíchy, zachovať ich pre budúce generácie a prispieť k ochrane biodiverzity a ohrozených druhov na celom svete.

Návštevou zoologickej záhrady podporujete starostlivosť a ochranu vzácnych a ohro­ze­ných ži­vo­čí­chov a ich možný návrat do di­vo­kej prírody. Spo­loč­nými silami tak prispie­vame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi. Ďakujeme!


Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *