Kategórie
Tlačové správy

Zodpovednosť prenajímateľa za dlhy nájomníka voči dodávateľom energií

Život nám môže priniesť neľahké životné situácie, s ktorými sa musíme popasovať.

Jednou z nich môže byť i prípad, kedy nájomník počas nájomného vzťahu prestane platiť zálohy na dodávky energie, čím môže spôsobiť mnoho problémov i svojmu prenajímateľovi. Kto a za akých podmienok je vlastne za tieto dlhy zodpovedný? Akým nástrahám je prenajímateľ vystavený?

Kto zodpovedá za dlhy? To, že prenajímateľ v tejto situácii zodpovedá za dlhy nájomníka, je nepríjemnou pravdou. Navyše v rámci nájomných vzťahov neexistujú žiadne kontrolné orgány, pri ktorých by bolo možné spor riešiť mimo­súdne. Pokiaľ teda nájomník odmietne svoj dlh uhradiť, neostane prenajímateľovi nič iné, než spor riešiť podaním žaloby súdnou cestou. Avšak, i zvolenie energie napísanej na prenajímateľa, môže byť v určitých situáciách výhodné. Tento spôsob môžu zvoliť predovšetkým prenajímatelia, ktorí nehnuteľnosť prenajímajú iba krátkodobo, alebo vedia, že sa im nájomníci často striedajú. V tom prípade nemusí dochádzať k neustálemu prepisovaniu zo starého nájomníka na prenajímateľa a z neho na nového nájomníka.

Čo robiť v prípade, že nie ste si istí ohľadom nájomného bývania?

„V každom prípade sa môžete obrátiť na našu spotrebiteľskú právnu poradňu na čísle 299 149 009 (Česko), a to každý všedný deň medzi 9. a 17. hodinou,“ uzatvára Eduarda Hekšová z dTestu.


Autorka: Lucie Korbeliusová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *