Kategórie
Tlačové správy

Rozhlasový most Berlín – Bratislava

Berlínske verejnoprávne rádiá radioeins a rbbKultur budú od pondelka do štvrtka niekoľko hodín denne vysielať naživo z knižnice Goetheho inštitútu. Počas vysielania bude knižnica otvorená pre návštevníkov, ktorí môžu vysielanie sledovať na mieste.

Rozhlasový most Berlín – Bratislava
Rozhlasový most Berlín – Bratislava.

Rozhlasový most Slovenskoradioeins a rbbKultur naživo z knižnice Goethe-Institut Slovensko v Bratislave.

Čím je hlavné mesto Slovenska Bratislava také výnimočné?

Ako zmenila vojna na Ukrajine život na Slovensku a vzťahy s Ruskom? O čom diskutuje krajina týždeň pred parlamentnými voľbami? Čo očakávajú obyvatelia od Európy a od Nemecka? A ako sa vlastne žije v hlavnom meste Slovenska? Dve verejnoprávne rozhlasové stanice z Berlína – radioeins a rbbKultur budú o týchto, ako aj iných témach diskutovať a vysielať naživo priamo z knižnice Goetheho inštitútu v Bratislave aj za prítomnosti publika prostredníctvom tzv. Rozhlasového mostu.

Od 25. do 28. septembra budú obe rádiá každý deň naživo vysielať z Goetheho inštitútu v slovenskej metropole, a to s hosťami z oblasti politiky a kultúry, s rozhovormi, reportážami a hudobnými vstupmi.

Jednou z hlavných tém Rozhlasového mosta budú parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia 30. septembra: V ostatných rokoch sa na titulné stránky medzinárodných médií dostali obvinenia z korupcie, politického ovplyvňovania tlače a vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. V krajine poznačenej pravicovým a ľavicovým populizmom, európskymi hodnotami a proruskou politikou, ochranou životného prostredia a medzinárodným automobilovým priemyslom vzniklo mnoho politických strán. Ktoré témy sú pre Slovákov krátko pred voľbami do Národnej rady najdôležitejšie? Aj o tom budú diskutovať s hosťami naživo v Goetheho inštitúte moderátorky a moderátori radioeins a rbbKultur Meili Scheidemann, Maximilian Ulrich, Julia Riedhammer a Andrea Handels.

Po minuloročnom vysielaní z Rigy bude Rozhlasový most tento rok hľadať spojenia medzi Berlínom/Brandenburgom a Slovenskom/Bratislavou: Aké ťažké je nájsť si byt v metropole Slovenska? Aké kroky podniká občianska spoločnosť proti útokom na LGBTQ+ komunitu a dezinformačným kampaniam na internete? Nakoľko je Bratislava digitálna? Reportéri rbb Amelie Ernst, Sören Hinze a Katja Weber sa pokúsia zodpovedať tieto otázky počas výjazdov na rôzne miesta Bratislavy.

Rozhlasový most bude samozrejme sprevádzať hudba z hlavného mesta Slovenska: Bratislava a Berlín sú od seba vzdialené len jeden deň cesty autom, ale tunajšia hudobná scéna je v Nemecku málo známa. Sú to balkánske rytmy, pri ktorých sa ľudia zabávajú a tancujú? Alebo skôr medzinárodné hity z hitparád? Zatiaľ čo radioeins bude skúmať popovú scénu Bratislavy, rbbKultur sa vydá po stopách Mozarta, Liszta, Beethovena a Haydna v meste hudby – Bratislave.

Počas vysielania bude knižnica Goetheho inštitútu otvorená a živé vysielanie bude prebiehať za účasti publika. Každý deň sa vysielanie skončí koncertom v knižnici. Presný program uverejníme čoskoro.

Vysielacie časy:

25. až 28. septembra 2023 – radioeins vždy od 15.00 do 19.00 h a rbbKultur od 9.00 do 10.00 h.

Goethe-Institut je celosvetovo pôsobiaci kultúrny inštitút Spolkovej republiky Nemecko. So 158 inštitútmi v 98 krajinách podporuje znalosť nemeckého jazyka v zahraničí, podnecuje medzinárodnú kultúrnu spoluprácu a sprostredkúva aktuálny obraz Nemecka. Prostredníctvom spolupráce s partnerskými inštitúciami na mnohých ďalších miestach má Goetheho inštitút spolu približne 1 000 kontaktných miest po celom svete. Goethe-Institut v Bratislave pôsobí od roku 1993 a tento rok oslávil 30 rokov od svojho vzniku.

1. mája 2003 začal vysielať Rundfunk Berlin-Brandenburg (rbb), nový verejnoprávny vysielač stanice ARD pre dve spolkové krajiny so spoločným cieľom: ponúknuť divákom v Berlíne a Brandenbursku kvalitný program. radioeins je okruh určený pre mladých poslucháčov s vysokým podielom hovoreného slova a kurátorovaným výberom hudby. rbbKultur je okruh pre staršieho poslucháča so záujmom o kultúru a klasickú hudbu.


Autorka: Linda Gillmayr, Goethe-Institut Slovensko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *