Kategórie
Tlačové správy

Pivovar Šariš zmodernizoval kotolňu za 1,2 milióna eur

Je pripravený prejsť na alternatívne zdroje energie.

Plzeňský Prazdroj

Veľký Šariš – Pivovar Šariš zrealizoval tento rok ďalšiu dôležitú investíciu, keď do modernizácie kotolne investoval 1,2 milióna eur. Kľúčovou novinkou je pritom plynový kotol, ktorý je výnimočný z pohľadu udržateľnej výroby. Do budúcnosti je pripravený spaľovať vodík vyrobený z obnoviteľných zdrojov energie a pivovaru tiež pomôže znížiť emisie a spotrebu zemného plynu.

Rekonštrukcia kotolne je po modernizácii sladovne ďalším významným míľnikom Pivovaru Šariš na poli udržateľnosti. Je cielená nielen na zlepšovanie procesov vo výrobe, ale najmä na úsporu energie a nižší ekologický dopad na životné prostredie. Zníženie energetickej náročnosti o 2 MJ na hektoliter stočeného piva bude pri aktuálnych výrobných kapacitách pivovaru predstavovať celkovú úsporu viac ako 70 000 m³ zemného plynu ročne, čo je približne ročná spotreba plynu u 100 rodinných domov. Nová technológia je navyše šetrnejšia aj k životnému prostrediu, čo zabezpečí zníženie emisií.

„Pri výmene technológie je pre nás vždy jedným z kľúčových parametrov energetická náročnosť, preto dávame dôraz nielen na maximálnu efektivitu, ale aj úspornosť. Inštalácia nového plynového kotla, vrátane napájacej nádoby, a celková modernizácia kotolne v hodnote viac ako 1,2 milióna eur, je pre nás významným krokom v oblasti automatizácie a úspory energií, ale aj dekarbonizácie,“ hovorí Grzegorz Komora, manažér závodu Pivovar Šariš.

V súčasnej dobe poznačenej energetickou krízou je nový kotol jedinečný svojou účinnosťou, efektívnou výrobou pary a tým, že pivovar je vďaka nemu pripravený spaľovať zmes vodíka a zemného plynu. Samotné kotlové teleso je v prípade výmeny horáka pripravené spaľovať aj čistý vodík. Vo Veľkom Šariši sú tak už len na krok od prechodu k alternatívnym zdrojom energie.

„V rámci modernizácie vyberáme nové a vhodné technológie, do ktorých systematicky investujeme. Približujeme sa tak k nášmu cieľu úplne prejsť do roku 2030 na využívanie energie z obnoviteľných zdrojov, a byť tak čo najviac energeticky sebestační,“ objasňuje Grzegorz Komora.

Realizácia prerábky kotolne trvala od prvotných štúdií cez projektové plánovanie až po samotnú inštaláciu kotlového zariadenia tri roky. Zamestnancom nové technológie a automatizácia pomôžu bez negatívnych dopadov na počet pracovných miest.

„Mnohé úkony, ktoré predtým operátori plynovej kotolne vykonávali manuálne, budú po novom zautomatizované a kontrolu týchto procesov bude možné realizovať z pohodlia centrálneho velína,“ uzatvára Grzegorz Komora.

Pivovar Šariš vďaka rozsiahlym investíciám v uplynulom období maximálne zefektívnil spotrebu energií a zároveň sa zameriava na postupné nahradzovanie využívaných zdrojov energie za ekologicky prijateľnejšie. Objem spotrebovanej tepelnej a elektrickej energie sa mu podarilo minimalizovať o takmer 55 %. Udržateľne sa správa aj pri nákupe surovín, plánovaní a doprave či pri premýšľaní o obaloch a odpadoch. Za ostatných 10 rokov tiež znížil spotrebu vody a z 4,21 hl sa v roku 2022 dostal na priemerných 2,73 hl na 1 hl piva. Znižuje aj množstvo vyprodukovaného plastu, zvyšuje podiel recyklátu pri všetkých obaloch a snaží sa o ich maximálnu cirkularitu.

Nový kotol a modernizovaná kotolňa v Pivovare Šariš – zaujímavosti

  • kotol váži 28 ton, po naplnení vodou má hmotnosť 50 ton a vytvára paru s teplotou 165 °C
  • para je využívaná najmä na varni pri varných procesoch ako rmutovanie alebo chmeľovar, ďalej sa využíva na stáčiarni a ostatných oddeleniach, kde je potrebný ohrev vody či iných médií
  • nový kotol zabezpečí zníženie energetickej náročnosti o 2 MJ na hektoliter piva
  • celková ročná úspora zemného plynu s novým kotlom bude predstavovať viac ako 70 000 m³ – to je ročná spotreba približne 100 rodinných domov
  • kotol je v prevádzke nonstop, okrem legislatívou stanovených prehliadok
  • pri výmene kotla bolo nutné použiť autožeriav s nosnosťou 500 ton, ktorý ho vyniesol do výšky 12 metrov, kde je situovaná kotolňa
  • kotol je bezobslužný, jeho prevádzku dozoruje operátor energetiky

Foto:

Pri výmene kotla bolo nutné použiť autožeriav s nosnosťou 500 ton, ktorý ho vyniesol do výšky 12 metrov, kde je situovaná kotolňa
Pri výmene kotla bolo nutné použiť autožeriav s nosnosťou 500 ton, ktorý ho vyniesol do výšky 12 metrov, kde je situovaná kotolňa.
Kotol je do budúcnosti pripravený spaľovať vodík vyrobený z obnoviteľných zdrojov energie a pivovaru tiež pomôže znížiť emisie a spotrebu zemného plynu
Kotol je do budúcnosti pripravený spaľovať vodík vyrobený z obnoviteľných zdrojov energie a pivovaru tiež pomôže znížiť emisie a spotrebu zemného plynu.

Autorka: Zdenka Huňady, tlačová hovorkyňa Plzeňského Prazdroja Slovensko.

Správu dodal Martin Erdöfy z PR Clinic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *