Kategórie
Tlačové správy

Beta verzia programu je hotová, predstavili sme priority v sociálnych rezortoch

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SASKA) k časti beta verzie programu, ktorá sa venuje sociálnym rezortom, a teda zdravotníctvu, sociálnym veciam a sociálne vylúčených spoločenstvám.

Beta verzia programu SASKY je kompletná. 26. júna 2023 sme predstavili naše priority v jeho poslednej časti, ktorá sa týka sociálnych rezortov, a teda zdravotníctva, sociálnych vecí a sociálne vylúčených spoločenstiev.

Počas uplynulých týždňov sme predstavili naše priority v spoločenských, ekonomických aj silových rezortoch, a teraz sme pridali sociálne. Na každú jednu časť programu nadväzuje programová konferencia, na ktorej môže odborná i laická verejnosť program pripomienkovať, pričom to, čo bude oprávnené. zapracujeme do programu. Už ich máme za sebou 5, pred sebou ďalších 8.

„Na program kladieme skutočne obrovský dôraz, dôsledne na ňom pracujeme, aby bol opäť najlepší. Stále tak dokazujeme, že sme strana postavená na odborníkoch a riešeniach, kompetentne a skúsenosťami jediná, ktorá vie riadiť našu krajinu. Pretože bez programu sa vládnuť nedá,“ vysvetlil predseda SASKY Richard Sulík.

Dodal, že ak SASKA dostane od ľudí mandát, bude pripravená hneď pracovať.

Zdravotníctvo, ktoré je jednou z časti sociálnych rezortov, je oblasťou, ktorá dlhé roky extrémne trpí, nedbalo sa na ňu už za čias Roberta Fica. Prvou prioritou SASKY je zásada „rýchlejšie k lekárovi“, čo znamená, že budeme pravidelne na ročnej báze sledovať a vyhodnocovať čakacie doby.

„Čakacie doby v nemocniciach i v ambulanciách treba začať merať, pretože máme skúsenosti s tým, že už len meranie a uverejňovanie vedie k skracovaniu,“ vysvetlil kandidát SASKY na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay.

Zavedieme tiež povinnosť objednávať ľudí na konkrétny termín u lekára, bez poplatku alebo aj za poplatok.

„Aj tieto peniaze sú prínosom pre zdravotníctvo, pretože tento poplatok sa zúžitkuje v podobe kvalitnejšej ambulancie a lepšie ohodnoteného personálu,“ uviedla tímlíderka SASKY pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková.

Zabezpečíme aj podporu generík, aby bolo viac financií na inovatívne lieky, presadíme voľnopredajné lieky mimo lekární. Prioritou je aj záväzok, že sektor a poisťovne dostanú peniaze len vtedy, keď zabezpečia včasnú a dostupnú starostlivosť, a to cez zavedenie konkrétnych merateľných ukazovateľov. Pacientov odmeníme za zodpovedný prístup k svojmu zdraviu úľavou na poistnom a zavedieme programy na prevenciu – prsník, krčok maternice, hrubé črevo, pľúca a materské znamienka. Zároveň sa postaráme o menej papierovačiek, pričom avizujeme zdravotnícke Kilečko, ktoré prinesie oveľa menej byrokracie.

Podľa tímlídra SASKY pre sociálne veci Petra Cmoreja sú slovenské ženy podľa OECD najdlhšie na rodičovskej dovolenke, čo má dopad nielen na profesijný život, ale aj na ich budúce dôchodky. Zavedieme preto flexibilný systém platenej rodičovskej starostlivosti. Súčasné dávky nahradíme jednou dávkou, materskú či rodičovskú premenujeme na rodičovskú starostlivosť a zároveň umožníme ženám či mužom počas nej ľubovoľne pracovať. Samozrejme, o dieťa musí byť podľa Petra Cmoreja postarané. V SASKE sa zároveň postaráme o to, aby boli kratšie pracovné úväzky atraktívnejšie pre zamestnávateľov, a to cez flexibilnejšie pravidlá v Zákonníku práce. Prioritou je aj zvýšenie príspevku na bývanie na 40 percent životného minima pre jednotlivca a na 60 percent pre rodiny. V riešeniach pre mladých sa zameriame na brigády od 15 rokov bez povolenia príslušného inšpektorátu práce. Budeme tiež presadzovať ústavný zákon o dôchodkoch, aby bol dôchodkový systém konečne udržateľný s predvídateľný.

V časti programu venovanej sociálnym rezortom sa budeme zameriavať aj na riešenia problematiky sociálne vylúčených spoločenstiev. Prvou našou prioritou bude zabezpečiť stabilné financovanie a podporu obecných a sociálnych podnikov, a to prostredníctvom eurofondov. Budeme sa zameriavať aj na sfunkčnenie sociálnych podnikov bývania, ktoré síce zákonne existujú, no nie sú nijako finančne podporované. Presadíme, aby boli financované zo Štátneho fondu rozvoja bývania, aby sa ľudia vedeli zamestnať a zamerali sa hlavne na výstavbu domov v týchto lokalitách. Zanalyzujeme projekty a dotačné programy v tejto oblasti, presadíme aj to, aby mala táto problematika konečne jedného pána, navrhneme, aby bol splnomocnenec vlády pre rómske komunity s málo kompetenciami nahradený štátnym tajomníkom pre sociálne vylúčené spoločenstvá pod ministerstvom práce.

„Chcem, aby sa štát zachoval rovnako, ako pri príprave veľkých investícií. Naposledy to bolo Volvo. Štát urobil všetko pre to, aby bol projekt úspešný. Dal do toho zdroje, vysporiadal pozemky, nasadil na to kvalitných ľudí, zapojil všetky relevantné inštitúcie v centre diania aj v regióne. Len takto sa to podarí,“ vysvetlil expert SASKY pre sociálne vylúčené spoločenstvá Vladimír Ledecký.

Beta verzia programu venovaná sociálnym rezortom.


Autorka: Ivana Nittmannová, komunikačné oddelenie SASKY.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *