Kategórie
Tlačové správy

Vašečkov návrh posúva školstvo do stredoveku

Tlačová správa Rady pre budúcnosť školstva strany Sloboda a Solidarita (SASKA) k návrhu zákona poslanca OĽANO Richarda Vašečku, ktorý posúva školstvo do stredoveku.

Návrh poslanca OĽaNO Richarda Vašečku posunie školstvo do stredoveku, tvrdí Rada pre budúcnosť školstva strany Sloboda a Solidarita (SASKA). Podľa Vašečkovho návrhu by škola mala učiť v zhode s náboženstvom aj filozofiou rodiča, čo môže viesť k popieraniu faktov a vedy na pôde školy. Zároveň by podľa zákona bolo možné obmedziť žiakom prístup k sexuálnej výchove.

„Škola má učiť vedu a fakty. Nie je tu na to, aby učila podľa osobnej filozofie či náboženstva rodiča. Čo nastane, ak rodič verí, že Zem je plochá? Ako sa má škola prispôsobiť takejto požiadavke? A aké škody napáchajú OĽANO a SME RODINA na deťoch, ak im znemožnia vzdelávať sa?“ pýta sa poslanec za SASKU Branislav Gröhling.

Poslanec tiež dodáva, že ak sú v triede deti rodičov s rôznymi náboženstvami a filozofickými presvedčeniami, nie je možné učiť v zhode so všetkými náboženstvami naraz. Zákonite tak nejakého žiaka škola ukráti o takéto vzdelávanie.

Rada pre budúcnosť školstva upozorňuje aj na ľahké zneužívanie zákona.

„Podľa tohto zákona by sa rodičia mohli hromadne dožadovať, aby škola učila v zhode s množstvom náboženstiev a filozofií. Ak to škola nesplní, porušila by práva rodiča a žiaka. Čo nastane potom? Zažalujú rodičia školu?“ hovorí Branislav Gröhling.

Zákon tiež hovorí, že rodič bude môcť odmietnuť vzdelávanie žiaka v oblasti sexuálnej výchovy.

„Tieto témy sa v školstve preberajú už roky v rámci rôznych predmetov. Na prvom stupni sa učí napríklad vývin dieťaťa. Na druhom reprodukčný systém človeka. Žiak takto príde o dôležité informácie potrebné pre jeho vzdelanie a budúcnosť,“ hovorí Branislav Gröhling s tým, že preto za Vašečkov zákon nemôže hlasovať nikto z poslancov SASKY.

Rada pre budúcnosť školstva SASKY dodáva, že medzinárodné výskumy a štúdie ukazujú prínosy vzdelávania v téme sexuálnej výchovy: vyšší vek prvých skúseností, menej pohlavných chorôb, menej nechcených tehotenstiev u mladistvých.

„V snahe škandalizovať bežnú súčasť vzdelávania dosiahnu poslanci OĽANO a SME RODINA iba to, že u mladých ľudí narastie výskyt nechcených tehotenstiev a pohlavných ochorení. To bude jediný výsledok úsilia konzervatívnych poslancov,“ uzatvára Branislav Gröhling.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SASKY.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *