Kategórie
Tlačové správy

Do zákona o zdravotných poisťovniach treba vrátiť možnosť nariadiť poisťovni ozdravný plán

Tlačová správa Rady pre záchranu zdravotníctva (RZZ), ktorá je poradným orgánom SASKY, k zákonu o zdravotných poisťovniach.

Vlani sa novelou zákona o zdravotných poisťovniach zrušilo oprávnenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou požadovať od zdravotnej poisťovne predloženie ozdravného plánu, pokiaľ je v strate. Rada pre záchranu zdravotníctva (RZZ), ktorá je poradným orgánom SASKY, požaduje túto možnosť do zákona vrátiť.

„Toto rozhodnutie bolo zvláštne a navyše v rozpore s regulatórnou praxou vo finančných inštitúciách, kde výška vlastného imania predstavuje kľúčový parameter pri posudzovaní jej finančného zdravia. Nedostatok vlastného imania sa skôr či neskôr odrazí aj na platobnej schopnosti poisťovne a neplnení obchodno-finančného plánu,“ vysvetlila tímlíderka SASKY pre zdravotníctvo Janka Bittó Cigániková.

Podľa člena RZZ a kandidáta SASKY na ministra zdravotníctva Tomáša Szalaya sme v súčasnosti v situácii, keď Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vykazuje v dôsledku strát záporné vlastné imanie.

„Vo svete firiem, ktoré sa riadia Obchodným zákonníkom, by už musela vyhlásiť konkurz. Vo svete dohliadaných finančných inštitúcií by musela VšZP už dávno prijať opatrenia na zlepšenie svojho hospodárenia, inak by čelila nútenej správe a odobratiu licencie,“ uviedol Tomáš Szalay s tým, že vo svete zákona o zdravotných poisťovniach sa však nedeje nič.

„Všetci sa tvária, že je všetko viac-menej v poriadku. Ale nie je. Realita nás zakrátko dobehne. Preto treba do zákona vrátiť možnosť úradu nariadiť zdravotnej poisťovni predloženie ozdravného plánu, aby sa mohlo urobiť aspoň niečo pre záchranu VšZP,“ doplnil Tomáš Szalay.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SASKY.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *