Kategórie
Tlačové správy

Opätovne apelujeme na urgentné riešenie situácie s učebnicami na školách

Tlačová správa Rady pre budúcnosť školstva strany Sloboda a Solidarita (SASKA) k nedostatku financií pre učebnice.

Rada pre budúcnosť školstva strany Sloboda a Solidarita (SASKA) opätovne apeluje na ministra financií a ministra školstva, aby urgentne riešili vzniknutú situáciu na školách v súvislosti s učebnicami.

„Školy a rodičia potrebujú pomoc s výdavkami na učebnice. Základné školy sa dostali do situácie, keď im bývalé ministerstvo školstva na čele s Jánom Horeckým nezabezpečilo dostatočný obnos financií na učebnice. Školy preto teraz pýtajú od rodičov peniaze na nákup učebníc, bežne aj vo výške 40 eur na žiaka. V rastúcej inflácii je toto neakceptovateľný výdavok pre viaceré rodiny. Aj z tohto dôvodu opätovne žiadame ministerstvo školstva, aby spolu s ministerstvom financií našli aspoň sumu, ktorá by postačovala aspoň na čiastočné vykrytie nákladov. Moderné a kvalitné učebnice sú základným predpokladom pre fungovanie škôl. Učitelia už nemôžu suplovať štát prefocovaním učebníc,“ uviedol podpredseda SASKY a exminister školstva Branislav Gröhling.

Rada pre budúcnosť školstva SASKY navyše pripomína, že v roku 2022 ministerstvo školstva pod vedením Branislava Gröhlinga investovalo do učebníc sumu 18 miliónov eur. V máji roku 2023 už pod novým vedením však vyčlenilo ministerstvo školstva na učebnice iba 5 miliónov eur, čo predstavuje enormný pokles.

„Ak ministerstvo financií nájde v svojich zdrojoch sumu na učebnice ešte v týchto dňoch, školy a vydavatelia budú mať dostatok času, aby chýbajúce učebnice zabezpečili,“ uzatvára Branislav Gröhling.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SASKY.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *