Kategórie
Tlačové správy

Pes nemôže byť väčším postrachom pre prírodu, ako sú motorové píly!

Strana ZA ĽUDÍ vyzýva nového ministra životného prostredia, aby v Tatrách v novom návštevnom poriadku zohľadnil aj ľudí, nielen kamzíky.

Pes nemôže byť väčším postrachom pre prírodu, ako sú motorové píly!

Strana ZA ĽUDÍ víta, že Ministerstvo životného prostredia SR spolu s TANAPOM pripravuje schválenie nového návštevného poriadku v Tatranskom národnom parku, ktorý má zaviesť zro­zu­mi­teľ­né pravidlá a poriadok v Tatrách. Problém však vidí v tom, že po novom by niektoré po­pu­lár­ne chodníky už vôbec nemali byť prístupné turistom so psami na vôdzke, napríklad obľúbená trasa k chate na Zelenom plese, alebo celá magistrála.

„Apelujeme na nového ministra životného prostredia – je naozaj potrebné, aby sme úplne vyháňali psov z naj­ob­ľú­be­nej­ších tatranských chodníkov, ak tam zároveň dovolíme rúbať drevo? Práve na chodníku na chatu pri Zelenom plese, kde by po novom bol zakázaný vstup so psom, sa pred pár rokmi intenzívne rúbalo, situácia bola vtedy kritická okolo Šalviového prameňa, na chodníkoch ostali olejové škvrny. A navyše platí, že mimo piateho najprísnejšieho stupňa ochrany môže byť lesnícka činnosť v TANAPE vrátane ťažby dreva vykonávaná všade. Nám nedáva zmysel uprednostniť povolenie vstupu motorovým pílam a traktorom a zároveň vyhnať rodiny so psom na vôdzke,“ uviedla pred­sed­níčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová.

Dodala, že už v komunálnej politike riešila podobne absurdný problém s plánovanou cyklo­trasou cez riečny ostrov Sihoť pri Bratislave, na ktorom sa síce ťažilo drevo ťažkými strojmi, ale cyklisti tadiaľ chodiť nesmeli, radšej ich vyhnali na mimo­riadne frekventovanú cestu.

Strana ZA ĽUDÍ sa obráti na nového ministra životného prostredia, pokiaľ ide o nový návštevný poriadok TANAPU, kde má aj ďalšie pripomienky týkajúce sa obmedzení pre horolezcov a skialpinistov. Príroda je tu pre ľudí, nie človek pre prírodu. Zodpovedný a šetrný prístup k ochrane životného prostredia sa dá robiť aj so zdravým rozumom.


Autor: strana ZA ĽUDÍ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *