Kategórie
Tlačové správy

Oceňujeme zelené investície, nesmieme však prespať budovanie ekologických zdrojov elektriny

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SASKA) k zelenými investíciám ministerstva životného prostredia v hodnote 317 miliónov eur.

Dekarbonizácia priemyslu je správna cesta za lepším životným prostredím, prinesie však aj dramatické zvýšenie dopytu po elektrine.

SASKA oceňuje rozhodnutie ministra životného prostredia Milana Chrenka o tom, že prispeje vyše 300 miliónmi eur z Plánu obnovy a odolnosti (POO) na zelenú trans­for­má­ciu spo­loč­nosti U. S. Steel Košice a dvoch ďalších firiem.

Podľa tímlíderky SASKY pre životné prostredie a poslankyne NR SR Anny Zemanovej ide o dôležitý krok v ekologickej transformácii slovenského priemyslu.

„Tri firmy, ktorým dnes ministerstvo ohlásilo podporu, produkujú viac ako pätinu všetkých emisií na Slovensku. Ich dekarbonizácia bude mať zásadný pozitívny vplyv na životné prostredie Slovensku,“ hovorí Anna Zemanová s tým, že zlepšovanie kvality ovzdušia je dlhodobo súčasťou programu SASKY.

„Realizáciou takýchto opatrení Slovensko dosiahne požadované Klimatické ciele. Môžeme sa sústrediť na zlepšovanie kvality životného prostredia ďalšími postupnými a rozumnými krokmi bez paniky,“ dodáva Anna Zemanová.

Aby dávala zelená transformácia skutočne zmysel, musíme myslieť aj na zdroje energie. Podpredseda SASKY a expert na energetiku Karol Galek upozorňuje na to, že nestačí, aby bola ekologická samotná výroba, ekologický musí byť zdroj energie.

„Na ministerstve hospodárstva sa nám podarilo míľovými krokmi posunúť spustenie 3. bloku Mochoviec a naštartovať dostavbu 4. bloku. Zároveň to bola SASKA, kto zabezpečil, že sa od budúceho roku ľudia nebudú vo svojich účtoch skladať na špinavú elektrinu z uhlia a namiesto toho môžu ľahšie využiť obnoviteľné zdroje energie,“ pripomenul Karol Galek s tým, že dekarbonizácia priemyslu je správna cesta.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SASKY.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *