Kategórie
Osobné

Keď kňaz hovorí o pravde…

…tak myslí na „náboženskú pravdu“.

Rímskokatolícky kňaz Marián Gavenda má vo Vatikánskom rozhlase uverejnený komentár k šíriacemu hoaxu o pápežovi Františkovi. Včera som sa k tomu vyjadril v tej veci, že jeden bigotný katolík rozširuje klamstvo o tom, že hoax rozširujú militantní ateisti. Nakoniec som zistil, že nie sú to žiadni militantní ateisti, ale veriaci v boha (teisti, kresťania), veriaci v Ježiša Krista (pán s prezývkou „Jan Vaš“), aj veriaca v zázraky (pani s prezývkou „verajelin“).

Marián Gavenda v komentári povedal:

„Celkom isto na Slovensku absentuje hodnotná mediálna výchova, ktorá by učila odhaľovať manipulácie, rozlišovať pravdu a lož…“

Neabsentuje. Jeho problém je, že nečíta spravodajský magazín Humanisti.sk. Inak by vedel, že som už napísal viacero článkov, v ktorých kriticky poukazujem na hoaxy. To sú tie manipulácie a klamstvá. V článkoch odhaľujem lož.

Ďalej sa Gavenda vyjadril:

„A naopak, aj veľmi bystrý intelektuál, žijúci v zajatí svojho chorého životného štýlu neprijme pravdu akokoľvek by ste mu ju logicky zargumentovali.“

S týmto jeho názorom čiastočne súhlasím. Nesúhlasím však s tým, že chorý životný štýl sa týka každého bystrého intelektuála. Aj keď Gavenda si túto myšlienku vysvetľuje inak ako ja.

Racionalisti kresťanom neraz logicky argumentujú, aj tak sa kresťania nedokážu zriecť svojej náboženskej viery. Na kresťanov neplatia logické argumenty. A platí to všeobecne aj na iných nábožných ľudí.

Adam Roman napísal eseje (+ cvičenia), kde si dal zaležať najmä na logických argumentoch.

A pozoruje Gavenda spoločnosť, že klesá počet naivných ľudí? (Naivných, myslím tým na ľudí, ktorí nie sú schopní rozlišovať pravdu a lož.)

Pri sčítaní v roku 2001 si uviedlo, že sú bez náboženského vyznania, 13 % obyvateľov. V roku 2011 ich bolo 13,4 %. To je veľmi malý nárast. Nárast v absolútnom čísle, len 28 054 obyvateľov. (Pozri: Obyvateľstvo podľa náboženského vyznania.)

V roku 2021 už bolo 1 296 142 ľudí, ktorí uviedli pri sčítaní, že sú bez náboženské vyznania, to je 23,79 percenta.

Dávam do pozornosti najmä eseje z kategórie Pravda a viera: Čítajte aj Starý zákon! Čo je pravda? Kto má pravdu dokazovať? Existencia boha, Dôkaz neexistencie boha, Čo je viera? Vierohodnosť evanjelií, Ježiš ťa miluje! a samozrejme Krátky kurz elementárnej logiky, ktoré napísal Adam Roman.

emotikon

Albert Einstein povedal: „Pod pojmom náboženská pravda si nedokážem predstaviť už vôbec nič pochopiteľné.“

Súhlasím.

Archív:

Vatikánsky rozhlas
Vatikánsky rozhlas.
TvojOponent – Obrana kresťanstva
TvojOponent – Obrana kresťanstva.

Autor: Ján Parada.

Článok bol pôvodne uverejnený 30. 6. 2015.

2 odpovede na “Keď kňaz hovorí o pravde…”

Ja som kresťan, a diskutoval som už s mnohými ateistami. Kebyže mi ateisti dajú nejaké logické protiargumenty na ktoré by som nevedel protiargumentovať, tak by som uznal že majú pravdu, no zatial sa mi to ani raz pri diskusii s nimi nestalo, že by mi dali argument na ktorý by som nevedel protiargumentovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *